Ağır bir yemek seansından sonra “Eyvah! Mahvoldum!” diye düşünmeyin. Bazıları bu ağır yemekten sonra çok düşük kalorili bir diyeti veya çılgınca egzersiz yapmayı bir çeşit çözüm olarak görür ancak bunlar yapılması gereken en son şeylerdir. Ağır yemek yedikten sonra vücudunuzun dinlenmesi, kendini iyileştirmesi ve toksinlerden arınması gerekir. İşin içinde yemek oldu mu hepimiz aşırıya kaçmışızdır. Eğer yakın bir zamanda tabiri caizse tıka basa yediyseniz, fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak bunun üstesinden gelmek için bu yedi önerimizi inceleyin.
1) Panik Yapmayın
Ağır bir öğünden sonra paniklemek istemeniz normaldir. Doğal olarak, yediğiniz cipslerle, kurabiyelerle ve o koca pizza ile acaba kaç kalori aldım diye düşünüyorsunuzdur. Fakat unutmayın ki yediğiniz şey sonuçta sadece yemek. Dostunuz da değil düşmanınız da. Patates kızartmaları sizden nefret etmediği gibi salatalar da size aşık değil yani. Sonuçta yemek dediğimiz şey genellikle üzgün olduğumuzda hatta bazen çok mutlu olduğumuzda yediğimiz cansız nesnelerden ibaret. Yenilen ağır yemekten sonra paniklemek de en az yediğiniz fazla yemek kadar size zarar verecektir.
2) Üstesinden Gelmeye Çalışmayın
Bir çok kadın, ağır yemeğin ertesi günü hiçbir şey yemeyerek ya da düşük kalorili diyet yaparak bu sorunun üstesinden gelmeye çalışır. Bu da vücudunuza yapabileceğiniz en kötü şeylerden biridir. Bunu yapmak vücudunuzun sıvı-elektrolit dengesini bozmakla kalmaz, vücudunuzu bir başka ağır yemek seansına hazırlar. Vücudunuz yemek eksikliğini aşırı derecede hissederek sizi başka bir ağır yemek seansına yöneltir. Çok yemek ve hiç yememek kısır döngüsü içinde uğraşmaktan ziyade orta yolu bulmayı deneyin.
3) İştah Açıcı Abur Cuburlardan Kaçının
Kendinize hiç acaba beni bu kadar çok yemeye iten şey neydi diye sordunuz mu? Gerçekten çok mu acıkmıştınız yoksa sadece cuma akşamı evde tek başınıza sıkılmış oturuyor olduğunuz için mi fazla yediniz? Ya da sizi bu kadar çok yemeye başlatan şey belirli bir yiyecek miydi? Eğer peynirli krakere karşı koyamıyorsanız bir süre peynirli kraker almaktan kaçının ve yeme alışkanlığınızın değişip değişmediğine dikkat edin. Genellikle insanları fazla yemeye iten şeylerden biri evde bolca abur cubur bulunmasıdır. Sizi fazla yemeye iten şey bu ise, mutfağınızda abur cubur bulundurmaktan sakının.
4) Detoksa Girin
Yediğiniz ağır yemekten sonra şişmiş ve rahatsız hissediyorsanız, detoksa girmek iyi bir fikir olabilir. Tabii çılgınca bir şey denemeye kalkışmayın (1200 kalorinin altına düşmek gibi). Ama yediğiniz şeye göre, bazı besin gruplarını tüketmeyi kesmek iyi bir fikir olabilir. Örneğin koca bir pizzayı tek başınıza bitirdiyseniz ekmek yemeyi kesmeniz yararlı olabilir. Vücudunuz zaten önceki gün pizzayla aldığınız ekmekleri sindirip öğütmekle meşgul olacaktır. Yalnızca meyve, sebze, fındık ve ceviz tüketerek vücudun dinlenmesine yardımcı olmak en iyi seçenektir.
5) Bolca Su İçin
Bazılarımız ağır yemekten sonra kabızlık ve ya diğer sindirim sorunlarıyla karşılaşabilir. Ağır öğünlerden sonra bolca su içmek çok önemlidir. Muhtemelen bu ağır yemek seansında önceliğiniz su içmekten ziyade bolca yemek yemek olmuştur. Bu nedenle ağır yemek sonrasında vücudunuz muhtemelen dehidrasyona uğramıştır. Günde sekiz bardaktan fazla su içmeyi unutmayın, ağır yemeklerden sonra daha da fazla tüketin.
6) Yazıya Dökün
Ağır yemekten sonra stres altında hissediyorsanız, düşüncelerinizi kağıda dökmeyi deneyin. Kendinize olumlu özelliklerini listeleyen bir mektup yazmak, ağır yemek sonrası stresinizi atlatmanızda yardımcı olabilir. Daha da iyisi yediğiniz şeylerin bir günlüğünü tutun. Yediğiniz şeyleri günlüğünüze yazacak olduğunuzu bilmek sizi fazlaca yemek tüketmekten alıkoyabilir.
7) Hayatınıza Devam Edin
Küçük bir yemek kaçamağı günün sonunda sizi öfkelendirmeye değecek bir şey mi? Sonuçta o yemeği yedikten sonra yapacak bir şey yok. Yapabilecekleriniz; çok fazla yemek yediğinizi kabul etmek, bir daha aynı hatayı yapmayacağınızı kendinize tekrar etmek ve hayatınıza devam etmektir. Bir kere ağır yemek yemek sizi kötü, aptal veya değersiz bir kimse yapmayacaktır. Gün içinde yediklerinizi dilinize dolamak ve bunu takıntı haline getirmek, sizi sağlığınıza ziyadesiyle zararlı alışkanlıklara ve davranışlara yöneltebilir. Ağır yemek yemenin dünyanın sonu olmadığını ve bunu aşabileceğinizi kendinize hatırlatın.
Hiç kimse aşırı yemek yemekten ve bunun doğurduğu fizikse ve zihinsel sorunlardan haz etmez. Bu tür yemek kaçamaklarını minimumda tutmaya çalışın ve yedikten sonra da bunun olumsuz sonuçlarının üstesinden gelmenin onlarca yolu olduğunu kendinize hatırlatarak bir köşeye uzanın ve dinlenin. Aşırı yemek seanslarından sonra kendinize gelmek için genelde neler yaparsınız?
Bir cevap yazın