Yapılan araştırmalar “unutkanlık” konusunda iç açıcı. Çünkü bilim adamları hafıza kaybında azalmaya neden olan yaşlanma protein’nin etkilerini tersine çevirebilecek antikorlar geliştirmek için bilimsel çalışmalar başlattılar.
Uzun zamandır kandaki gelişimi sağlamak için bir protein üzerinde araştırma inceleme ve geliştirme çalışmaları yapan bilim adamları, vücuttaki B2M proteinini azaltarak hafıza kaybına çare bulabilecekleri konusunda oldukça umutlular.
Bu araştırmalar ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan San Francisco Üniversitesi’nde yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Araştırma konusu olan deneylerin ilk bulgularına göre, B2M proteini ileriki yaşlarda unutkanlık gibi sorunları beraberinde getiriyor. Bu proteini yavaşlatacak bir müdahale beyin hücrelerini geliştirebilir ve insanların hafıza kaybı geçirme olasılığını düşürebilir.
B2M proteinin azaltılması için henüz deneyler bitmiş değil ama insanlık tarihi için umut vaat ediyor. Deneyde denek olarak ise fareler kullanılıyor.
B2M FARELERDE DENENDİ
Ekip önce genç farelere B2M proteini enjekte etti ve fareleri bir teste tabi tuttu. Vücudunda normalden fazla B2M olan genç fareler aynı yaşlı fareler gibi hafızaya bağlı hatalar yaptı. Daha sonra maddenin vücuttan atılmasıyla genç fareler normale döndü ve maddenin hafızaya olumsuz etkisi saptanmış oldu.
TEDAVİ YÖNTEMİ OLABİLİR
Şimdiki amaç ise maddenin etkisini ve vücuttaki işleyişini yavaşlatmak. Böylece hafızada oluşan hasarlar azaltılabilecek ve yaşlanmayla birlikte gelen unutkanlık ve Alzheimer tarihe karışabilecek.
Bir cevap yazın