Anne adayları için hiç kuşkusuz hamilelikten önceki dönemde olduğu kadar hamilelik döneminde de beslenmelerine gösterecekleri özendir. Hamilelik döneminde annenin sağlıklı beslenmesi, fetusun büyümesi ve gelişmesi ile ilgili olduğu gibi hamilelik süresince de anne sağlığını ve doğum sonrası dönemde süt verimini etkileyen çok önemli bir durum. Hamilelik döneminde annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi bebeğin boyunu, kilosunu, fizyolojik yapısını ve zihinsel gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Özellikle beyin yapısının şekillendiği ilk üç aylık dönemde yetersiz ve dengesiz beslenme, bebeğin zihinsel gelişiminde kalıcı gerilik oluşturur. Hamileliğin yaz aylarına denk geldiği dönemlerde beslenmeye biraz daha dikkat etmek gerekir. Anne adayları tıpkı kış ve bahar aylarındaki gibi dengeli ve düzenli beslenmelidir.
Öncelikle yaz aylarında kızartmadan uzak durmak gerekiyor. Kızartma, fazla yağlı olduğu için midede sorun yaratabilir. Genel prensip olarak, yağlı ve ağır yiyecekler yerine, daha hafif olanlar yenilmelidir.
1- Yazın meyve yemek çok keyifli, yaz meyveleri de şahane, ama yine de anne adaylarının fazla meyve yemekten kaçınması gerekiyor. Çünkü meyvenin de fazlası kilo yapıyor. Meyveyi günlük 4-5 porsiyon tüketmek yeterli olur.
2- Protein içerikli bütün besinler sıcakta çabuk bozuldukları için yazın tehlikeli olabilirler. Yani et, süt, yumurta, ve sakatat gibi besinlere karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Gıda zehirlenmeleri farklı nedenlerle ve değişik şekillerde oluşabilir. Eğer o gün riskli bir besin tüketilmişse uyanık olunmalıdır. Hehangi bir belirtide en yakın sağlık kuruluşuna gitmek ve yenilen yiyecekler konusunda doktoru bilgilendirmek gerekir. Kusma, bulantı ve ateş gibi belirtilerin gıda zehirlenmesinin işareti olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın…
3- Tatil yerlerinde yada dışarıda yemek yediğinizde, anne adayları tükettiği çiğ sebzelerin iyice yıkanmış olduğundan emin olmalı ve riskli yiyecek gruplarına yönelmemelidirler.
4- Özellikle yaz aylarında, tavuk tüketiminde çok dikkatli olunmalıdır, çünkü tavuk çabuk bozulan bir besindir. Bu nedenle, tavuk yerine kırmızı et tercih etmekte fayda var.
5- Balığın da taze olması ve nasıl saklandığı da çok önemlidir. Dışarıda teşhire konulmuş bir balık tüketilmemelidir.
6- Tatil boyunca hamilelerin protein ve vitamin bakımından zengin beslenmesi, sindirimi zor, ağır, yüksek kalorili, yağlı ve tatlı gıdalardan korunması gerekir. Hafif tatlılar tercih edilmelidir.
7- Anne adayları günü en az 6 öğüne bölerek az ve sık yemeli, vücut dinamiği açısından gerekli olduğu için 8 ile 10 bardak arasında su tüketmelidirler.
Bir cevap yazın