Bahçenize, organik ve doğal yemekler yapabilmeniz için meyve ile sebzeler ektiniz. Taze taze mis kokulu ve çocukluğumuzu anımsatan enfes meyveleri dalından koparıp yemek büyük bir zevktir. Fakat bunun için öncelikle planlı programlı bir biçimde fidanlarınıza bakmanız ve emek vermeniz gerekir. Bahçe düzenlemesinde ağaçları bol güneş alacakları yerlere dikmekte fayda vardır. Bunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Bahçe bakım ipuçlarını ve meyve bahçesi kurarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sizler için yazdım.
Sertİfikalı Fidan Dikilmeli
Sağlıklı bir fidan yetiştirmek ve verimli hatta kaliteli meyveler almak istiyorsanız fidanınızın sertifikalı olması gerekir. Tarım Bakanlığı tarafından belirlenen standartlara göre fidanlar sertifikalanır. Fidan alırken yetkililere mutlaka bu konuyu sorunuz. Sarı sertifikalı fidanlar standart fidanlardır ve damızlık ya da anaç olabilir. Fakat mavi sertifikalı fidanlar aşı için kullanılır ve damızlık olmak zorundadır.
Fİdan Dikimi İşleminin Aşamaları
Öncelikle toprağın fidan dikimine hazırlanması gerekir. Bu yüzden dikim yapılacak bahçedeki alan kısmen ya da tamamen gübrelenir ve sürülür. Üzerine bir parça ocak kumu da ilave edilebilir. Daha sonra fidanın ya da ağacın kök hacmini kapsayacak boyutlarda çukurlar hazırlanır. Diz boyu derinliğinde çukurlar açılır ki çukurların derinliği 60 cm’den az olmamalıdır. Eğer fidanın dikileceği toprak işlenmemişse çukur biraz daha büyük tutulmalıdır. İşlenmemiş topraklarda çukuru kazarken üstten çıkartılan toprak ile alttan çıkartılan toprak birbirinden ayrı yerlere biriktirilir. Daha sonra üstten çıkan toprak alta, alttan çıkan toprak ise üste atılır. Daha sonra çukur dipleri kabartılır. Çukur dipleri, işlenmiş ya da işlenmemiş toprakta fark etmez mutlaka biraz kabartılmalı ve sulanmalıdır. Çukurun çapları derinliğinden biraz daha geniş olmalıdır. Çukurlar eğer önceden belirlenmişse dikim zamanından biraz daha önce açılmalı ve mümkünse don yapan bir havada açık bırakılmaktadır.
Fidanın Çukura Yerleştirilmesi
Dikim alanı kuvvetli rüzgarlara karşı ise, dikimden on beş gün önce dikilecek olan fidanın boyuna göre hazırlanacak bir herek, çukurun tam orta noktasına tabanına saplanır. Hereklerin oldukça düzgün ve budaksız olması ve kabuklarının soyulmuş olması lazımdır. Hereğin toprağa saplanacak olan ucunun yakılmış ve katranlanmış olması hereğin daha uzun süre dayanmasını sağlamaktadır. Dikilecek fidanın kökündeki toprakla birlikte ve içindeki nemi koruyacak saksı ya da naylon torba ile yani tüplü fidan olarak dikilmelidir. Fidan toprağa yerleştirilir. Tüplü olan fidanın kökündeki kap hemen çukurun başında kökteki toprağı parçalamadan dikkatlice çıkarılıp elde tutulur. Başka bir kişi de fidanı çukura yerleştirir ve çukur toprakla doldurulur. Fidanın dibine doldurulan toprağı ayağınızla basarak ve bir el ile de fidan tutularak toprağın sıkışması sağlanır. Dikim yapılırken fidanlar direk rüzgar ve güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Toprağın seviyesi kök boynu seviyesine gelinceye kadar doldurma ve sıkıştırma işlemi yapılır. En son olarak da fidan çevresine 100 cm. çapında ve 5 cm. derinliğinde bir sulama çanağı kurulur.
Fidana Can Suyu Vermek
Dikim işleri bittikten sonra fidana can suyu denilen ilk su verilir. Su verirken toprağın çamur haline gelmemesine özen göstermelisiniz. Can suyu döküldükten sonra yaz aylarında 15 günde bir fidanın sulanması hatta çapalanması ağacın verimini artırır.
Dİkim Sırasında Neler Önemlidir?
Dikim yapmak için havanın kapalı olduğu ve rüzgarsız bir gün seçilmelidir. Yağışlı havalarda ve ağır topraklarda dikim kesinlikle yapılmamalıdır. Dikim esnasında kuvvetli güneş ve rüzgar gibi hava şartlarından sakınılmalıdır. Dikilecek olan fidanda kök kıvrılması, dal ve gövde yaralanması olmamalıdır. Çıplak köklü olan fidanlar yalnızca uygun mevsimde dikilmelidir. Ayrıca dikim yapılırken köklerin hava ile minimum temas etmesi gerekir.
Bir cevap yazın