Böbrek yetmezliği ve böbrekle ilgili rahatsızlık yaşayan kişi sayısı ülkemizde oldukça fazla.Türk Nefroloji Derneği verilerine göre; ülkemizde diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış yaklaşık 70 bin hasta bulunuyor. Peki böbrek yetmezliğine neden olan durumlar nelerdir? Hangi faktörler bu durumu tetikler veya bu duruma yol açar?
Yapılan araştırmalar böbrek yetmezliğine yol açan durumları açıklıyor. Yapılan araştırmalara göre bu durumun nedenleri ise şu şekilde belirtilmiş:
1- Yüksek tansiyon: Böbrek içinde bulunan ince damarların yapısal olarak bozulmasına ve bu damarlarsa tıkanmaya yüksek tansiyon neden olabiliyor. Bu durum ise böbrek yetmezliğine neden oluyor. Yüksek tansiyon olup olmadığını ise idrardaki protein kaçağı ele veriyor ve idrarda protein oranını gösteren test Türkiye’nin her yerinde yapılabiliyor. Bu anlamda evde kolumuza takarak kendimizin ölçtüğü tansiyon değerleri pek de güvenilir olmamakta. Bir sağlık merkezine giderek idrar testini yaptırmak ise en doğrusu.
2- Diyabet: Diyabet de, tıpkı yüksek tansiyonda olduğu gibi böbrek içindeki ince damarların yapısının bozulmasına neden olarak böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor. Özellikle de son yıllarda böbrek yetmezliğinin en sık nedeni olan diyabet hastalığı görülme oranı gittikçe artmakta. Bu nedenle en yakın sağlık kuruluşlarına kontrol olmalı ve diyabet durumunuz hakkında bilgi edinmelisiniz.
3- 60 yaşın üzerinde olmak: Yaş ilerledikçe vücuttaki organlar, vücuttaki tüm damarlar da bedenle birlikte yaşlanıyor. Böbrek damarları da bu durumdan olumsuz etkileniyor ve böbrek vücudun beklediği görevini yerine getiremez bir hal alabiliyor. Özellikle de damar sertliği arttıkça, böbreklerin süzme işlevi de yavaşlıyor.
4- Fazla kilolu olmak: Fazla kilo vücut için her anlamda sağlıksız bir durumdur. Kilonun fazla olması böbreğin içinde yer alan kılcal damarlardaki basıncı artırır bu durum da idrarda protein kaçağına yol açar. İdrarda protein kaçağı olması demek ise böbrek yetmezli riskini taşıdığınız anlamına gelir.
5- Sigara alışkanlığı: Sigara böbrek damarları içindeki oksijeni azaltır ve dolaşımı yavaşlatır. Bu durum da yüksek kan basıncına neden oluyor ve damarlar üzerinde olumsuz etki yaratarak böbrek yetmezliği riskini artırıyor.
6- Tek böbrekli doğmak: Tek böbrek ile dikkat edildiği takdirde sağlıklı bir şekilde uzun ömür yaşanabilir. Ancak tek böbrekle yaşayan insanların oldukça dikkat etmeleri, susuz kalmamaya çalışmaları, çok tuz tüketmemeleri ve bilinçsiz ilaç tüketmemeye daha çok dikkat etmeleri gerekir.
Diğer Risk Faktörleri
- Böbrek taşı,
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları,
- Sık ağrı kesici kullanımı,
- Bağ dokusu hastalıkları.
Bir cevap yazın