İnsanlar yıllardır meditasyon yapar doğal yollarla, bilmeden ve ya bilinçli olarak. Çoğunluk için meditasyon yalnızca rahiplerin, psişiklerin ve ruhsallığı gelişmiş insanların yapabileceği bir şeydir. Son yıllarda, bunlara ek olarak bilim insanları da meditasyona ilgi göstermeye, yönelmeye başlamışlardır.
Meditasyon, bilim dünyasında titizlikle incelenmiş, üzerine araştırmalar yapılmıştır ve bunun sonucunda elde edilen bulgular herkesi alarma geçirmiştir. Meditasyon yalnızca depresyon ve stresle başa çıkmak için yapılmıyor. Yaşlanmayı yavaşlatma, hastalıklara karşı direnç kazandırma ve yalnızlık duygusuyla başa çıkabilmede çok önemli yeri olduğu tespit edildi.
Aşağıda ki rahatlama yollarını okuduğunuzda “aa bu meditasyon muymus?” diyeceğinizden eminim eğer meditasyonu çok katı kuralları olan ruhsal bir aktivite olarak biliyorsanız. Canınız hiçbir şey yapmak istemiyorsa, sevdiğiniz bir müzik bile sizi kendinize getirmeye yetebilir.
İşte size 5 alternatif meditasyon önerisi…
1) Müzik Dinlemek
“En son ne zaman bir melodi duydunuz?” sorusuna siz de büyük ihtimalle 24 saat içinde cevabını verirsiniz. Peki şuna cevap verin o zaman: ” En son ne zaman gerçekten, ciddi bir şekilde, fark ederek, hissederek bir parçayı dinlediniz?” Ne zaman gözlerinizi kapatıp kendinizi melodiye kaptırarak hayallere daldınız? Bu sorulara ben cevap bulamıyorum, fark ediyorum sadece bazen sadece öylesine yaşadığımı hayatı.
Müzik dinlemek, melodiyle, ritmle, ahenkle kendinden geçmek en eğlenceli ve güçlü meditasyon yollarından biri. Yapmanız gereken tek şey sevdiğiniz tarzda ya da sevdiğiniz bir şarkıcının albümünü alarak gerçekten müziğin içinde kaybolmak.
2) Orada sizden başka hiç kimse yokmuş gibi dans etmek
Dans etmek müzik dinlemenin bir sonucu gibi görünse de değildir aslında, müzik ve dans çok farklı olgulardır. Dans etmeden müzik dinlenebildiği gibi müzik dinlemeden de dans edilebilir elbet. Çünkü dinlenilesi bir müzik içinde mutlaka sessizliği barındırır, dolayısıyla sessizlik de bir müziktir ve insan dilediği gibi dans edebilir kendi içinin ritmiyle.
Sessizlikle de olsa bir müzik eşliğinde de olsa dans etmek için gerçekten orada olduğunuzu hissederek vücudunuzla bir bütün oluşturmanız gerekir. Kendinizi dışarı atın ve dilediğinizce dans edin, ya da yolda yürürken dilediğinizce hareket ettirin vücudunuzu, akışına bırakın ya da evinizde çılgınlar gibi en saçma denilebilecek doğaçlama hareketlerle dans edin.
3) Bakarak Bir şeyler Çizmek
Gözünüze en güzel gözüken şey aslında en güzel çizebildiğinizdir. Koşmayın, durun, çevrenize bakın kafanızı kaldırıp, farkedin. Mesela aile bireylerinizin göz renklerini sayabiliyor musunuz? Gözlerinin içine göz rengini farkederek daha önce hiç baktınız mı?
Çizerken, yaşarken farketmediği ayrıntıları farkediyor insan. Nasıl çizdiğiniz önemli değil, şaheser çıkarmak değil çünkü amaç farketmek ve denerseniz işe yaradığını göreceksiniz. Birini hedef belirleyin ve yüzünü çizmeye çalışın. Dikkatlice inceleyin yüzünü daha sonra ayrıntıları hatırlayarak çizmeye çalışabilirsiniz.
4) Yoga Yapmak
Yoga yalnızca esnekliği, fit kalmayı ve güçlenmeyi sağlamaz aynı zamanda meditasyonun en eski ve en bilindik formlarından biridir. Sözle anlatmayla olmaz, Google’a yoga videoları yazarsanız istemediğiniz kadar sonuç elde edersiniz, izleyerek örenme her zaman en iyisidir, hatta öğrenmeye çalışırken bile stresinizden kurtulabilirsiniz.
5) Yemeğin hakkını vererek yemek
Meditasyon tamamen ilginizi çekecek, seveceğiniz şeyleri bularak bunları farkında olarak, bilinçli bir şekilde yapmakla ilgili. Bugün, yemeğimizi bile tat alarak, içindeki malzemelerin aromasına, harmonisine dikkat ederek hayran olarak değil TV karşısında ağzımız çalışsın, karnımız doysun yeter mantığıyla yer olduk.
Bir sonraki öğününüzde odaklanın. Yediğiniz yemekteki kokuyu duyun, baharatları hissedin, sebzelerin gevrekliğine bırakın kendinizi ya da etin ağızda dağılıp dağılmadığına dikkat edin mesela.
Bir cevap yazın