Çocuğumuzun eğitimi, zeka gelişimi, okulu sevmesi onun gelecekteki hayatında önemlidir. Okula gitmekte veya okulu sevmekte sorunlar yaşayan çocuğumuza nasıl yardımcı olabiliriz? İstekli ve başarılı bir öğrenci olmasında nasıl yardımcı olabiliriz? Biz anne ve babalara düşen görevler nelerdir? Bu önemli konuyu birlikte mercek altına almaya ne dersiniz?
Okul öncesi çocuk gelişiminde kitaplar, çocukların kendi hayal gücünü zenginleştirdikleri gibi çeşitli değerleri öğrendikleri birer kaynak vazifesi de görürler. Burada en büyük pay tabii ki ailelere düşer.
Çocuğun kitap okuma alışkanlığı kazanmasında; birlikte yapılacak seçimler önemlidir. Fikrini söylemesine izin vermeli, görselliği çok yazısı az, kolay anlaşılabilir kitaplar seçmesinde ona yardımcı olmalıyız.
Çocuğumuzla kurduğumuz iletişim de çok önemlidir. Odasında veya evin bir köşesinde kendisi için bir kitap yeri belirlemesi onun kitaplarını koruması ve sevmesi açısından da önemlidir. Çocuğumuza her türlü alışkanlığını yerleştirmeyi düşündüğümüz gibi kitap okuma süresi değil, ne sıklıkta kitap okuması gerektiği konusunun ayarlanmasında da duyarlı olmamız onun için yararlı olacaktır.
5-6 yaş civarı çocuklarımız için uzun anlatımlardan çok bol resimli kitapları kullanmak uygun olacaktır. Kitapta yer alan resimlerin hikaye ile bağdaşıyor olması gerekmektedir. Böylece çocuk ona anlatılanları resimler üzerinden sırasına dikkat ederek takip edebilecektir. Bu anlamda olayları görsel olarak canlandırarak hayal gücünü de geliştirir. Duygularını açığa çıkarmasında da resimler aracı olabilecektir. Bu anlamda dinlediklerini anlaması ve resimler üzerinden giderek olay-resim bağdaştırmasını yaparak olayları anlatmasını isteyebiliriz.
Aile içerisinde çocuklarla yapılacak okuma etkinlikleri de çocuğumuzun gelişiminde önemli rol oynar. Anne ve babanın ev içerisindeki rolleri, çocuklar tarafından önemle karşılanır ve takip edilir. Dolayısıyla anne ve babanın yaptıkları, onayladıkları çocuklar için değerlidir. Okuma çalışmalarında da anne ve baba ile geçirilen vakit “birlikte” bir şeyler yapabilmenin değerini taşır. Aile olarak ortak bir etkinlik yapabilmek, iletişimi ve bağlılığı güçlendirir. Kitabı bir araç olarak kullanıp, aile bireyleri buradaki olaylar üzerinden konuşup, tartışabilirler. Böylece fikir alışverişi yapılır; aile bireylerinin birbirlerini anlamasına katkı sağlanmış olur.
Bir cevap yazın