Çocukların kişisel gelişimlerinin tamamlanmasında kitaplar önemli bir yer tutmaktadır. Gelişim sürecinde olan çocukların taze beyinlerinde yıllar boyu yer edecek olan kitapların ebeveynler ve uzmanlar tarafından doğru seçilmesi gerekmektedir. Çocuk kitabı seçiminin yetişkinler tarafından dikkatli ve özenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Çocuk Kitabı Seçilirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Öncelikle çocuğun anlayabileceği türde bir kitap olabilmesi çok önemlidir. Her yaş grubuna özel çocuk kitabı bulunmaktadır. Yaş grubu kategorilerine göre ayrılan bu kitaplar uzmanlar tarafından çocukların beyin gelişimi ve anlama teknikleri için özenle ayrılmıştır. Özellikle de dil ve içerik yönünden çocukların sıkılmadan okuyabileceği ve anlayabileceği kitaplardan olması büyük önem taşımaktadır. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek için mutlak suretle bu konuda özen gösterilmelidir.
Çocuk Kitaplarının Özellikleri Nasıl Olmalı?
Çocuk kitabı seçilirken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de çocukların ilgi alanlarına yönelik olmasıdır. Bu sayede çocuklar kitabı şevkle okuyup bir solukta bitirebilecektir. Aksi halde dili yoran, anlaşılmayan ve çocuğu sıkan kitaplar ileride de çocuğun kitap okumasını engelleyecektir. Çocuk kitaplarının özelliği; dilinin sade ve anlaşılır olması, çocuğun sevdiği konulardan olması ve kitabın sürükleyici olması gibi nitelikleri aynı anda içinde bulundurmalıdır. Böylelikle çocuk severek ve istekle kitap okuyabilecektir.
Çocuk Kitaplarının Önemi
Düşündüğünüz zaman mutlaka herkesin çocukluğunda okuduğu ve hafızasına kazındığı kitaplar bulunmaktadır. Bu nedenle çocuğunuzun da aynı şekilde, yıllar geçse de unutmayacağı bilgiler içeren kitaplar okuması beyin ve zihin gelişimi için çok daha faydalı olacaktır. Özellikle de mantıklarını çalıştırabilecekleri, zihinlerini geliştirebilecekleri, hayal güçlerini arttırabilecekleri konular olursa çok daha önemli bir adım atılmış olacaktır. Çocuk kitaplarının önemi tam da bu notada devreye girmektedir. Şimdi okunan bir kitap aslında çocuğun geleceğine yapılmış olan en güzel yatırımdır. Bu nedenle kitap seçimlerinde metinleri uzun olmayan, çocuğun dikkat süresini aşmayan, renkli ve resimli olan kitaplar okumaları tercih edilmektedir.
Çocuk Kitaplarındaki Temalar
Eğer çocuk kitapları renkli ve resimliyse bu şekilde çocuk hayal gücünde okuduklarını tamamlayabilecektir. Örneğin kırmızı başlıklı kız masal kitabını okuyan bir çocuğun hayalinde bir kız oluşmaktadır. Bu kız kitaptaki resim ile bütünleştiğinde zihinsel öğelerin daha hızlı çalışması sağlanacaktır. Tabi ki yaş gruplarına göre kitaplardaki resimli öğelerin azaltılması önemlidir. Fakat ilk alıştırma döneminde ise tam tersine renkli ve resimli olması ileriki sayfalardaki resimlere merak uyandıracak ve kitap zevkle okunacaktır. Kitapların çocuklar üzerindeki olumlu etkilerinden biri de kahramanlar ile kendilerini bütünleştirmeleridir. Bu sayede çocuklar kendilerini bir kitabın kahramanı yerine koyabileceklerdir. Böylece kitaplara olan düşkünlüğü de artacaktır.
Çocuk Kitaplarının Biçimsel Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Özellikle de kitap okuyacak olan çocuğun yaş grubuna göre seçilmesi gereken kitapların biçimsel özellikleri de oldukça önemlidir. Harflerin göz yormayacak büyüklükte olması gerekmektedir. Aksi halde çocuk kitap ile çok sık ilişki kuramaz ve kısa sürede sıkılarak bırakmak ister. Bu nedenle Çocuk kitabı biçimsel özelliklerinin yaş grubuna göre tercih edilmesi gerekmektedir.
Sizler için aşağıdaki yazımızı da öneriyoruz:
Bir cevap yazın