Bebek ve çocuklarda demir eksikliği oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durum çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle mutlak suretle bebek veya çocuk dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Vücuda oksijen taşıyan ve kaslarda oksijen depolayan demir sayesinde çocukların gelişimleri de sağlıkla tamamlanmaktadır. Bu nedenle mutlaka demir içeren besinlerden ve takviyelerden yararlanmak çocuklar için oldukça önemlidir.
Hangi Bebeklerde ve Çocuklarda Risk Fazladır?
- Prematüre doğan veya düşük ağırlıklı doğan bebekler.
- 1 yaşına kadar anne sütü içmeyenler, inek sütü içen bebekler.
- 6. aya kadar anne sütü almış olup, 6. aydan sonra herhangi bir demir takviyesi yapılmayan bebekler.
- 1 ila 5 yaş arasında olan çocuklara günde 710 ml’den daha fazla inek sütü, keçi sütü veya soya sütü verilmesi.
- Kısıtlı diyet, kronik enfeksiyon ve bunlar gibi sağlık sorunları yaşayan çocuklarda çok sık demir eksikliği görülmektedir.
- Özellikle de adolesan dönemleri içerisindeki kızlarda demir eksikliği oldukça yaygın görülmektedir. Bunun nedeni de regl dönemi boyunca demir kaybına uğranıyor olmasından kaynaklanmaktadır.
Çocuklarda Demir Eksikliği Belirtileri
Genel olarak demir eksikliği demir ilaçları ile giderilmektedir. Fakat ilaç kullanımdan önce mutlaka demir eksikliğinin az olup olmadığı testler ile ortaya çıkarılmalıdır. Çocuklarda demir eksikliği, genelde demir eksikliği anemisi oluşana kadar görülmemektedir. Demir anemisi olan çocuklardaki belirtiler ise şu şekildedir:
- İştah kaybı
- Sinir ve asabiyet
- Enfeksiyonların oluşması
- Kalpte ritim bozuklukları
- Ciltte solgunluk
- Güçsüzlük ve bitkinlik
- Vücut sıcaklığını ayarlarken yaşanan zorluklar
- Davranışlarda bozukluklar
- Nefes darlığı
Bu belirtilerin bir ya da birkaçının olması sonucunda demir eksikliği şüphesi ile doktora gözükmekte fayda bulunmaktadır.
Çocuklarda Demir Eksikliği Riskini Azaltan Önlemler Nelerdir?
- Çocukların demir eksikliği riskini azaltabilmek için en az 1 yaşına kadar emzirilmesi gerekmektedir. 1 yaşından ufak olan bebeklere inek sütü ve diğer farklı sütler verilmemelidir. En doğru kural 1 yaşına kadar anne sütü emme gerçeğidir.
- 6. aydan sonra çocuğunuza dengeli bir diyet uygulamalısınız. Özellikle de katı gıdalar yemeye başladığından sonra mutlaka demir katkılı olan demir içerikli besinler vermeye özen göstermelisiniz.
- Prematüre ve düşük ağırlıklı olarak doğmuş olan bebekleri 6. aydan sonra emziriyorsanız da bebeğinizin demir katkısına ihtiyacı vardır denilebilir. 6. aydan sonra artık bebeğinize demir içeren katı besinleri vermeli veya demir desteği ile bebeğinize dışarıdan müdahale etmelisiniz. Bu eksikliği öğrenebilmek için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Demir İçeren Besinler Nelerdir?
Öncelikle anne sütü içerisinde bebeğin ihtiyaç duyduğu demir bileşenleri mutlak suretle bulunmaktadır. Bunun yanı sıra “demir eksikliğin ne iyi gelir?” diye merak edenler için birbirinden önemli demir içeren sebze ve meyvelerin varlığından bahsedilebilmektedir. Yumurta sarısı, kırmızı et, balıketi, tavuk eti, fasulyegiller, koyu yapraklı yeşil sebzeler, çilek, kavun, kivi, brokoli, patates, domates, kavun gibi yiyecekler içerisinde oldukça zengin vitamin ve minerallerin yanı sıra aynı zamanda demir içeriği de oldukça fazladır. Bu nedenle 6. aydan sonra bebeğe mutlak suretle demir takviyesi verilmesi gerekmektedir.
Sizler için aşağıdaki yazımızı da öneriyoruz:
Bir cevap yazın