Hızlı okuma, sadece dakikada kaç kelime okuduğunuzla ilgili değildir, aynı zamanda okuma tutkunuzu da artırır. Motivasyonunuzu artırır ve sizi istekli bir okuyucuya dönüştürür. Gerçekten hızlı bir okuyucu olduğunuz zaman, dakikada 900 kelimeye kadar okuyabilir ve yılda toplam 70 kitap okuyabilirsiniz. Hızlı bir okuyucu olmanız için birkaç ipucu:
1. İşaretleyici Kullanın
İşaretleyici kullandığınızda, gözleriniz bir noktaya takılı kalmayacaktır. Odak noktanızı sürekli değiştirmenizi sağlayarak daha fazla bilgiye erişmenizi sağlayacaktır. Bu şekilde elde ettiğiniz hılı göz hareketlerine göz sekmeleri denir ve acemi okuyucuların daha hızlı okuma yapabilmek için yararlanabileceği en iyi yollarından biridir. Gözleriniz seğirdikten sonra, genellikle önceki pozisyonuna geri döner. Okuma yaparken, bu pozisyonlar değişir. En son kaldığınız yeri aramanızı gerektirdiği için, seğirmeler yavaşlamanıza sebep olur. Böyle durumlardan kaçınmak için de, işaretleyici kullanmalısınız.
Kullanabileceğiniz en basit işaretleyici, parmağınızın ucudur. Başparmağınızı metnin bir satırının altına koyun ve metni böyle takip edin. İşaretleyici kullanmak, normal okumadan daha yavaş olacaktır fakat bir kere bu harekete alıştınız mı, çok daha etkili okumalar yapabileceksiniz.
2. Hızlı Okuma, Hızla İlgili Değil Kontrolle İlgilidir
Hızlı okumak sadece hızlı ilerlemekle ilgili değil, aynı zamanda okuma hızınızı kontrol edebilmenizle ilgilidir. Araba yarışlarında, son hız önemlidir; sürücü dikkatli dönüşler yapabilmek için hızını kontrol edebilmeli ve duruma göre ayarlayabilmelidir. Aynı şey, okuma yaptığınızda da geçerlidir. Hızınızı kontrol edebilmeniz, sizi daha iyi ve daha etkin bir okuyucu yapacaktır ve metinlerin içinde kaybolmanızı engelleyecektir.
İşaretleyiciler, aslında, kontrol konusunda size çok yardımcı olacaktır çünkü okuma hızınıza ayak uydurabilmek için sadece gözlerinizi değil ellerinizi de kullanmış olursunuz. Elinizi ne kadar hızlı hareket ettirirseniz o kadar hızlı okursunuz. Ya da tam tersi, işaretleyicinizin hızını azalttığınızda, okuma hızınız da düşer. Okuma hızınızı kontrol altında tutarak, metinlerin karmaşık kısımlarını daha dikkatli bir şekilde okuyacak ve metinleri daha hızlı anlayacaksınız.
3. Kısık Sesle Okumaktan Kaçının
Birçok insan, okumayı seslendirmeyle öğrenir, mesela kelimeleri sesli bir şekilde okurlar. “Ali ata bak” da olduğu gibi, her öğrenci kelimeleri tek tek seslendirir. Sesli okumak, hızınızı yavaşlatır fakat bu her zaman kötü bir şey değildir. Kısık bir sesle okumak, her zaman kötü bir şey değildir çünkü hikayeleri anlamanıza ve takip etmenize yardımcı olur. Fakat metni kavramanız için çok da gerekli değildir. Bazı insanlar, bir cümlenin anlamını ve fikrini kavrayabilmek için her kelimeyi tek tek okumaz. Tamamıyla içinizde okumayı başardığınızda, okuma hızınız artacak ve bu da metinleri anlamanızı kolaylaştıracaktır. Bu, tarama yapmakla aynı şey değildir, hala işaretleyicinizi her kelimenin üzerinden geçirmelisiniz. İşaretleyicinizi kelimelerin üzerinden okuma hızınızdan daha hızlı bir şekilde dolaştırırsanız, otomatik olarak kısık sesle okuma alışkanlığınızdan da kurtulursunuz.
4. Ne Zaman Yavaşlayacağınızı Bilin
Daha önce de söylediğimiz gibi, hızlı okuma, sadece hız değil aynı zamanda kontrol edebilmeyi de gerektirir. Çok kısa sürede kitap bitirdikleriyle övünen insanlar tanıyorum. Fakat sonrasında aynı kişilerin okudukları kitaplardan ne kadar az şey hatırladıklarını itiraf ettiklerini de biliyorum. Bu yüzden, gerektiğinde yavaşlamak, hızlı okuma yapabilmek kadar önemlidir, özellikle de kafa karıştırıcı bir şey okuyorsanız. Okuma yapmak, araba kullanmak gibidir; iyi durumda ve bakımlı bir otoyoldaysanız, hızınızı artırabilirsiniz fakat dağ yolunda u şeklinde dönüşler yapıyorsanız, yavaşlamalısınız.
5. Metni İlginç Hale Getirin
Okuduğunuz şey aşk romanı, muhasebe kitabı ya da ne olursa olsun, okumanızı ilginç bir hale getirmelisiniz ve bunun için biraz çaba harcamalısınız. Kulağa biraz tuhaf geldiğinin farkındayım fakat bir kitabı okumaya başlamadan önce, kendinize “Bu kitabı okuduğumda ne kazanacağım” diye sormalısınız. Tabi ki, muhasebe kitabını okumaya bayılıyor olamazsınız fakat böyle bir kitabın size öğreteceklerine açık olmalısınız. Önünüzdeki şeyi ilginç bulmuyorsanız, tamamen odaklanarak okumanız mümkün değildir. Odaklanarak okumak, oldukça önemlidir çünkü odaklanmak, kavrama oranınızı etkilemeden okumaya harcadığınız zamanı üçte bir oranında azaltacaktır.
6. Kelime Kelime Okumak Yerine, Öbekler Ya Da Cümleler Halinde Okuyun
Tek tek her kelimeye odaklanmak okuma hızınızı azaltacağı için, her kelime üzerine çok fazla yoğunlaşmayın. Hızlanmayı amaçlıyorsanız, birkaç kelimeden oluşan öbekleri okumanız önemlidir. Yavaş okuyucular, kelimeler arasında uzun aralar vererek okuma hızlarını yavaşlatırlar. Gazetelerin sütunlarını okuyarak pratik yapmaya başlayın çünkü bunların bir satırı 4 ya da 5 kelimeden oluşur ve öbekler halinde okuma konusunda hız kazanabileceğiniz formda yazılardır.
7. Okuma Hızı, Pratikle Olur
Sonucu ama en önemli ipuçlarından biri de, okuma hızının zamanla ve pratikle olduğu gerçeğidir. Kısık sesle okumak ya da işaretleyici kullanmak için yollar da okuma hızını artırır ve oldukça önemlidir ama yine de en iyi teknik “Daha hızlı okumak için daha çok oku”dur. Düzenli olarak okuma yapmanız, okuma hızınızı ciddi oranda artıracaktır.
Bir cevap yazın