Depresyon çağın hastalığıdır. Çünkü her geçen gün yaşam koşulları değişmekte ve insanları büyük bir yalnızlığa itmektedir. Büyük küçük dinlemeden insanların başına bela olmaktadır. Daha çocukluk yaşlarında başlayan depresyon sınav stresi, ergen psikolojisi, ailevi meseleler vb. sorunlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Daha büyük bireylerde ise evlilik sorunları, iş sorunları, iş bulamama, yalnızlık, maddi sıkıtılar, çocuk stresi vb. durumlardan insanlar kendilerini depresyonunun kollarında bulmaktadır.
Bazen depresyon anlaşılamamakta ya da kabul edilmek istenilmektedir. Basit bir can sıkıntı olarak adlandıranlar çok sayıdadır. Depresyon kabul edilmesi gereken utanılmaması gereken bir husustur. Depresyon kişinin kendini duygusal çöküntü içinde hissetmesidir. Bu duygusal çöküntü muhakkak tedavi edilmelidir. Eğer tedavi edilmezse kronik bir hal alacak ve tedavinin uygulanması daha da zorlaşacaktır. Depresyonun sebeplerini bir kalıba oturtmak çok zordur. Çünkü kişiler için önemli olan hususlar farklılaşmaktadır. Babası için derin sevgiler hissetmeyen birinin babasını kaybetmesi basit bir ölüm iken babası ile gerçek bir baba-evlat ilişkisi içinde olan bir birey için büyük bir depresyonun sebebi olmaktadır. Yine de genel olarak insanları derinden etkileyen durumları sıralamak gerekirse;
- Kişi için büyük anlam ifade eden bir yakınını kaybetmek
- İş sıkıntıları yaşamak; işten çıkarılmak, iş bulamamak
- Kötü giden evlilik, ayrılık ile sonuçlanan evlilik
- Çocuk sahibi olmak ya da istenildiği halde çocuk sahibi olamamak
- Aile hayatındaki ani ve olumsuz değişiklikler
- Bazı bireylerde askerlik psikolojisi de depresyona neden olmaktadır.
Depresyon kişilerde çok farklı tepkilerle ortaya çıkmaktadır. Bazı bireyler tam bir uzaklaşma haline girer ve çevresindeki herkesle bağını koparır. Bazı kişilerde ise normalin dışında hareketli ve aşırı fiziksel aktiviteli olabilmektedir. Bazı bireylerde ise iki durum aynı anda görülmektedir. Anı anını tutmayan bir birey haline gelmektedir.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
- Kendisini daha önce kıyasladığınızda daha fazla mutsuz hissediyorsanız
- Yaşamdan tat almadığınızı ve yaşamanın çok gerekli olmadığını düşünüyorsanız
- Yaşama sevincinizi kaybettiyseniz
- İştahınız azaldıysa ya da arttıysa
- Aşırı kilo aldıysanız ya da verdiyseniz
- Cinsel arzularınızda artma ya da eksilme olduysa
- Kendinize zarar vermeyi düşündüğünüz zamanlar oluyorsa depresyonda olabilirsiniz.
Depresyon uzun süredir devam ediyorsa ve kendinizi rahatlatmak için depresyonlara doğal müdahale ile bir çözüm üretemiyorsanız muhakkak uzman desteği almanız gerektiğini unutmayın.
Depresyon ile Mücadelede doğal Yöntemler
- Sarı kantaron: 500 gram suyun içerisin 5 gram kurutulmuş sarı kantaron atılarak çay 10 dakika demlemeye bırakılır. Bu çaydan günde 1-2 bardak tüketmek, beynii rahatlatmaktadır.
- Papatya çayı
- Lavanta kokusu
- Omega 3 yağ asitleri: Bu yag asitleri pek çok hastalık tedavisinde kullanılmaktadır. Yapılan detaylı araştırmalarda soğuk su balıkları, kuru yemişlerde ve bitkilerde bulunan bu yağların depresyon tedavisinde ve bipolar bozukluk rahatsızlığının tedavisinde işe yaradığı kanıtlanmıştır.
- Safran: Safran özünün depresyon tedavisinde iyileştirici özelliğe sahip olduğu belirtilmektedir. Araştırmalar sürmektedir.
- Melisa ve ada çayı demlenerek içilebilir.
- Susam yağının rahatlatıcı özelliği bulunmaktadır. Bu yag ile vücuda masaj yapmak kişiyi rahatlatmaktadır.
- Gün ışığı her zaman insanları mutlu eden bir etkendir. Bu nedenle güneş ışığında gezmek son derece faydalıdır. Güneşten alınan D vitamini kişinin daha güçlü olmasına yardımcı olmaktadır.
- Spor yapmak spor insanı rahatlatan bir aktivitedir. Depresyon tedavisinde hastalara önerilmektedir. Kendinizi mutsuz hissettiğiniz anlarda kendinizi bir sahile ya da koşu alanına atıp spor yapmanız çok yararlı olacaktır. Depresyonlara doğal müdahale ile bu şekilde çözüm bulabilirsiniz.
Sizler için aşağıdaki yazımızı da öneriyoruz:
Bir cevap yazın