Ahşap pencere sistemleri; doğal görünümleri, şık ve nostaljik havaları, sağlık ve çevre dostu yapıları ile insanlar tarafından ilk tercih sebebi olmaktadır. Ahşap pencere sistemleri her açıdan diğer malzemelerden daha kaliteli bir işçiliğe sahiptir ve doğa ile uyumlu olması sebebiyle evlerimiz için çok daha uygundur. Ahşap pencere profilinin evler için ne kadar yararlı olduğunu detaylı bir biçimde anlatacağız. Ahşap pencere modelleri ve ahşap pencere fiyatlarını sizler için yazdım.
Ahşap Pencere Sİstemleri
Ahşap, doğal bir malzeme olduğundan ve hafif olduğundan dolayı çok zorlanmadıkça çökmez çökerse de maruz kalanlara zarar vermez. Hatta ahşap yapılar depreme bile diğer yapılardan daha fazla dayanıklıdır. Dünyada termal, akustik, biyokimyasal ve mekanik olmak üzere birbirinden farklı 5.000 ağaç çeşidi vardır. Ahşap pencere ve kapılarda kullanılan ağaç seçimi bazı kriterlere göre yapılır.
Ahşap Pencerede Malzeme Seçİmi Hangİ Kriterlere Göre Yapılır?
Mantara dayanıklılık, mekanik sağlamlık, yoğunluk ve stabilite gibi kriterler göz önünde bulundurularak ahşap pencerede malzeme seçimi yapılır. Yoğunluk; ahşabın hem dayanıklılığı hem de genleşme ve küçülme oranlarını belirlemektedir. Pencere yapımı için en ideal yoğunluk; sert ağaçlarda 0.50-0.70 g/cm3’tür. Çam ağacında ise 0.35-0.50 g/cm3 aralığındadır. Stabilite; değişken olan iklim şartlarına karşı ahşabın verdiği tepkilerdir. Burada göz önüne alınan parametreler; rutubetin genleşme hızı, değişme hızı, boylamasına uzamanın, çaptaki genişlemeye olan oranıdır. Bu yüzden lifleri birbirinden çok farklı olan ağaçlar değişen rutubet ve sıcaklık koşullarına göre hareket ettikleri için doğrama ürünlerinde asla kullanılmamalıdır.
Ahşap Pencere Sİstemleri Hangi Malzemelerden Yapılır?
Ahşap pencerelerde kullanılan ağaçlar titizlikle seçilmektedir; geleneksel ağaç türlerinden meşe, iğne yapraklı ağaç türlerinden çam ağacı ve tropikal ağaçlardan ise meranti tercih edilir. Bu ağaçlar ısı ve nem değişikliklerine uyum sağlar ve minimum şekil değiştirirler. Yani ısı ve nem unsurları ile deforme olmazlar. Endüstriyel olarak işlenmeye uygundurlar ve düzgün yüzey vermektedirler. Meranti ağacı bu ağaçlar içinde en özel olanıdır. Çünkü bu ağaç; kendini yenileyebilir ve standart özelliklerde bulunabilir. Çam ağacı ise düşük yoğunluktadır fakat yüksek yoğunluklu ağaç özellikleri gösterir bu sebeple fonksiyoneldir. Meşe ise en ideal ve geleneksel lüks doğrama malzemesidir.
Evler İçİn En Uygun Dekorasyon Malzemesİ: Ahşap
Ahşabın sağlıklı olması, toz çekmemesi, mekandaki rutubeti emerek ve salarak nem düzenleyicisi görevi görmesi bu malzemeyi tercih edilebilir kılıyor. Ahşap; ısının transferini engeller, havayla dolu hücreleri ile alternatifi olan materyallerden daha yüksek bir biçimde ısı yalıtımı sağlar. Ahşabın ayrıca en ekonomik yapı malzemesi olduğu da söylenebilir. İnşaat materyali olarak ahşabın ömrü 80 ile 100 yıl arasında değişmektedir. Ahşap malzeme ısıya karşı diğer malzemelere oranla hiç genleşmez. Hatta tam aksine ahşap, ısınınca daha çok kurur ve sağlamlaşır. Ahşap malzeme ses izolasyonu konusunda da oldukça başarılır. Ahşap bu açıdan ses emilimi için çok uygundur. Ayrıca ahşap malzemesi form olarak da oldukça estetik ve dekoratiftir. Kendine özgü oluşan kokusu, dokusu, rengi ve hare yapısı vardır.
Bir cevap yazın