Yapılan araştırmalara göre büyüme hormonu, gece uyku uyurken daha fazla salgılanmaktadır. Melatonin, yani büyüme artırıcı özelliğe sahip bu hormonun salgılanmasını engellemek adına ışıkta uyunmaması gerekmektedir. Vücudun sahip olduğu bağışıklık sistemini düzenleyen melatonin aynı zaman da yaşlanmanın gecikmesini destekler ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Kısacası melatonin her derde deva olan hormon olarak isimlendirilmektedir. Eğer melatonin hormonu yeterli seviyede salgılanmaz ise hücreler kendini yenileyemez ve vücut direnci düşer. Geceleri uyurken mekanın aydınlık olması aslında olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Işıkta uyuyan insanın melatonin hormonu azalır ve bu durumda depresyon faktörü ile karşı karşıya kalmanıza sebep olur.
Gece Işıkta Uyumak Kansere Yol Açar Mı?
Kişinin karanlık mekanda uyuması beyin tarafından melatonin hormonunun salgılanmasını desteklemektedir. Melatonin hormonunun salgılanması kanser riskinin de geri plana alınmasını sağlar. Yapılan açıklamalara göre kişinin, gece lambası dahi olsa aydınlık ortamda uyumaması gerektiği söylenmektedir. Vücutta 23:00 ile 05:00 saatleri arasında melatonin hormonu salgılanır. Bu zaman dilimleri içerisinde vücut karanlıkta uyumalı ve hücrelerin yenilenmesi sağlanmalıdır. Bununla birlikte bağışıklık sistemi de düzenlenmektedir. Bu zaman dilimleri içerisinde uyumak vücudun biyolojik saatlerini korumaktadır. En önemli faktörlerden biri de kanser riskinin geri plana alınmasını olacaktır. Vücut, kanserli hücrelere karşı direnç kazanmaktadır. Düzenli uyku uyumak görme engelli kişilerin kanser hastalığına yakalanma riskini de azaltmaktadır.Tüm bu sebepler göz önünde alındığında, kişilerin karanlıkta uyumaması gerektiğini söyleyebiliriz.
Sağlığınız İçin Uyku Düzenine Dikkat Edin
Sağlığınız için mutlaka karanlık ortamda uyumanız gerekmektedir. Uyurken gece lambası kullanılmamalıdır. Zaruri durumlarda solgun ışık tonları tercih edilebilir. Düzenli ve erken yatmaya özen gösterilmelidir. Bu öneriler sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte melatonin hormonunun da doğru bir şekilde salgılanmasını destekleyebilirsiniz. Geceleri televizyon karşısında uyunmaması gerekmektedir. Televizyon ışığı da melatonin hormonu salgılanmasını engelleyecektir.
Melatonin Hormonu ve Düzenli Uyku Kanser Kalkanı Oluyor
Birçok hastalık üzerinde baskılayıcı özelliğe ev sahipliği yapan melatonin hormonu kanser hastalığında da kalkan görevini üstleniyor. Yapılan araştırmalara göre geceleri çalışan bayanların meme kanseri riski ile karşılaşma oranının fazla olduğu belirtilmiştir. Bu zamana kadar kanser ve melatine ilişkin birçok çalışma yapılmıştır. Kanseri engelleyici özelliği ile ön plana çıkan melatonin aynı zaman da tümörün büyümesini de engellemektedir.Tümür hücrelerini öldürerek geri plana alınmasına yardımcı olan melatonin hormonu kansere karşı mucizevi etkilere ev sahipliği yapmaktadır.
Az Uyuyan Daha Mı Çok Yaşar?
Yapılan araştırmalara göre az uyumanın ömrü uzattığı belirtilmiştir. Ön plana çıkan araştırmalara göre düzenli uyku, kanser riskini azaltmakta ve kalp rahatsızlığı riskini de geri plana almaktadır. Bununla birlikte uyku hapı kullanan kimselerin de, uyku hapı kullanmayan kimselere göre daha fazla ölüm riskine sahip olduğu söylenmektedir.
Uykusuzluk Kilo Aldırır Mı?
Uykusuzluk faktörü obeziteye sebep olmaktadır. Uykusunu iyi alan kimseler ise daha hızlı ve kolay bir şekilde zayıflar. Eğer kişinin uyku düzeni iyi değilse diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar ile karşı karşıya kalabilir. Düzenli uyku durumu bozuk olan kimselerin vücudunda bir takım kimyasal bozukluklar ön plana çıkmaktadır. Bu bozukluklardan bir tanesi de kilo alımıdır. Kaliteli uyku almayan kimselerin metabolizmasında bir takım değişiklikler meydana gelmekte ve bu durumda obezite durumu ile karşı karşıya kalmanıza sebep olmaktadır. Eğer sizler de sağlıklı bir yaşama merhaba demek ve tüm bu olumsuz durumları geri plana almak isteyenlerdenseniz uyku düzenine dikkat etmelisiniz.
Bir cevap yazın