Yaşa veya kiloya bakmaksızın, vücudunuzu sıkılaştırmak için spor yapmak çok harika bir fikir. Şimdi için olduğu kadar gelecek içinde vücudunuza bir yatırım. Unutmamalısınız ki birçok insan spor yaparken dikkat etmedikleri kimi şeylerden dolayı hastanelik oluyorlar. Bunu uzun zamandır yaptığınız için hata yapmayacağınızı düşünebilirsiniz ama her zaman haklı değilsiniz. Çalışmalar gösteriyor ki her insanın egzersiz sırasında yaptığı ortak kimi hatalar var. Ama bu hataları fark etmek ve yapmamak sizin elinizde. İşte size dikkat etmeniz gereken noktaların bir listesi.
1-Kapasitenizin Üstünde Çalışmak
Çoğu insan az ağırlık kaldırarak çalışmak istemez, başkalarının onlara güleceğini düşünürler. Egonuzla uğraşırken, kaslarınızdan olmayın. Kapasitenize uygun ağırlıklar taşıyın, kas ve liflerinize zarar vermeyin. Bir işi yaparken diğerlerinin düşüncelerinden çok rahat olup olmadığınıza bakın.
2-Kaslarınız Yorulana Kadar Çalışmak
Egzersizlerinizi yaparken sizi çalıştıran birinin olması çok önemlidir. Bütün setleri tamamlamanız için size yardımcı olur. Tabii bunu bir alışkanlık haline getirmeyin. Kaslarınız artık iş yapamayacak hale gelene kadar çalışırsanız büyük sorunlara yol açabilir.
3-Yapacağınız Spor Hakkında Emin Değilseniz
Eğer spor salonunda diğer kişilerin yaptığı egzersizleri yapmayı düşünüyorsanız, büyük bir hata yapıyorsunuz. Bir spor hocasıyla konuşun, fiziksel durumunuzu ve isteklerinizi, hedeflerinizi anlatın. Buna göre size bir egzersiz çizelgesi hazırlanacaktır. Hareketleri yapmadan önce nasıl yapıldıklarını ve neye yaradıklarını öğrenmeyi unutmayın. Mesela ağırlık kaldırmak yerine neden mekik çekmenizin önerildiğini sormaktan çekinmeyin.
4-Çok Fazla Tekrar
Kas yapmak ve bir an önce kilo almak istiyor olabilirsiniz, bu yüzden spora başlamışsınızdır belki de. Ama sıkı çalışmanın çok tekrar olduğunu sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Her egzersizi beşer kez yapın, gitgide arttırın.
5-Hastayken Veya Sakatken Spor
Hastayken dinlenmeniz gerektiği bir gerçek. Hastalık, zayıflığa yol açar. Hastayken spor yapmak size istediğiniz şeyi sunmadan yorulmanıza sebep olur. Gerekli olan zaman kadar dinlenmek vücudunuzun enerjisini kazanmasına yardımcı olacaktır. Bu enerjiyi kas yapmak için kullanmayın, durum kötüleşebilir.
6-Bir Sonraki Çalışmaya Yeterli Ara
Çalışmalar gösteriyor ki kasların yeniden canlanması için, vücut yapısına bağlı olarak, 24 ila 48 saat arası dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu çalışmanıza ve aynı zamanda diyetinize göre de değişim gösterebilir. Şüphesiz ki çalıştıkça kaslarınız gelişiyor ancak sadece yeterli dinlenmeyle bu gelişim kalıcı olur.
7-Isınma Egzersizi Eksiği
Sakatlıkların çoğu ısınma egzersizi yapılmamasından kaynaklanıyor. Isınma çok önemli çünkü ağır bir spora başlamadan kalp atışını hızlandırmalısınız ve kanın kaslara ulaşmasını sağlamalısınız. Esneme hareketlerinin bir kısmı da ısınma olarak sayılabilir.
8-Tüketilen Yemek Miktarını Reddetme
Çoğumuz yemek yemeyi severiz ve ne kadar yediğimize dikkat etmeyiz. Fakat yeme alışkanlıklarımız kilo verme hedeflerimizin önüne geçer. Çoğu insan yediği miktarı reddeder. Bir yemek günlüğü tutmak günlük yemek alışkanlıklarınızı değiştirmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda diyetinizi kontrol etmenize de yardım edecektir.
9-Hep Aynı Çalışma
Günlük hayatta bir işi yaptıkça ona alışırız ve onu daha iyi bir şekilde yapmaya başlarız. Aynı şey sporda da görülür. Spor adamları için aynı rutini takip etmek iyidir ancak hedef kilo vermekse gitgide zorlaştırmak daha iyidir. Kaldırdığınız ağırlığı arttırabilirsiniz, tekrarları çoğaltabilirsiniz.
10-Yanlış Ölçümler
Kilo vermeye çalışan biri tartıya çıkmanın en iyi yol olduğunu düşünür ama unutmamalıyız ki kimi hareketler yağ yaktırır ve onları kasa çevirir. Yani sonuçlarınızı sadece tartıya göre sorgulamanız yanlıştır. Tartıda düşük rakamlar görmeyebilirsiniz ve bu cesaretinizi kırar. Vücut ölçümü yapmanız daha mantıklı olacaktır.
11-Uygunsuz Metotlar
Eğer egzersiz yapıp kilo vermeyi istiyorsanız biraz hareket etmek yeterli olmayacaktır. Vücudun belli yerlerini çalıştıran kimi egzersizleri ve kaçar defa yapılacaklarını öğrenmelisiniz. Gerekli teknikleri öğrenmeden yapılan egzersizler vücutta sorunlara yol açacaktır. Bu yüzden egzersizlere başlamanın en iyi yolu bir spor hocasıdır.
12-Karbonhidrat Ve Yağ Eksikliği
Diyet yapan birinin karbonhidrat ve yağ almaması gerektiği söylenir. Bu tam olarak doğru değil. Bu iki besin öğesinden de beslenmelisiniz ancak doğru yemekleri yiyerek. Karbonhidratlar vücudumuzun en önemli besin öğesidir. Eğer yoksa vücut başka besinleri enerji için kullanacaktır ve kendimizi zayıf hissedeceğiz. Zeytinyağı ve fındık gibi besinlerden alınan yağda çok önemlidir.
13-Egzersiz Çizelgesi
Kendi performansınızla yarışmanız daha iyi çalışmanıza yardımcı olacaktır. Her gün yaptığınız egzersizi bir yere yazın. Her seferinde bir öncekinden daha fazla yapmaya çalışın. Bu günlük spor saatinizi ve miktarını arttıracaktır.
14-Farklı Kasları Çalıştırmak
Çoğu insan hep aynı kas grubunu çalıştıran egzersizler yapar. Bu izolasyonu ortadan kaldırmak iyi olacaktır. Tüm kas gruplarını çalıştıran egzersizler yapmak çok önemlidir.
Spor yapmadan önce bu 14 önemli noktanın farkında olun. Aynı zamanda hızlı sonuçlar için neler yapabileceğinizi spor hocanıza sormayı unutmayın.
Bir cevap yazın