Son günlerde herkes fit kalmaya, sağlıklı bir kalbe sahip olmaya ve kolesterolünü düşürmeye çalışsa da bazen egzersiz yapmaktan kaçınmanız gereken zamanlar olduğu gerçeğini gözden kaçırıyor olabilirsiniz. İnsanların genelde kullandığı bahaneler dışında burada gerçekten egzersizi bırakmanız ve kendinizi tembellikle suçlamamanız gereken nedenleri bulabilirsiniz.
1. Hastalık
Eğer iyi hissetmiyorsanız, sadece soğuk algınlığı da olsa egzersiz yapmayın. Çalışma bağışıklık sisteminize daha fazla yük bindirecek ve hastalığı uzatacaktır. Sonuçta fiziksel aktiviteden daha fazla uzak kalmak zorunda kalırsınız. Siz kendinizi iyi hissetmiyorken yaptığınız işe konsantre olmanız zorlaşır. Bu durum başka burkulma ve yaralanmaların önemli nedenlerinden biridir. Hiç daha önce step dersinde bayılan veya başkasının ayağına basıp düşerek yaralanan birini görmediniz mi?
2. Nekahet dönemi
Hastalıktan sonra hemen normal çalışmanıza dönmekte acele etmeyin. Hemen çalışmaya başlamak hastalığınızın semptomlarının yeniden görülmesine neden olacaktır. Spor salonuna dönmeye karar verdiğinizde egzersize yavaş ve dikkatli bir şekilde başladığınızdan emin olun. Bir haftalık çalışma bile bir fark yaratabilir. Normal çalışma yükünüzün yarısını yaparak önce kendinizi rahatlatın ve aşamalı bir şekilde artırın.
3. Kendinizi stresli ve depresif hissediyorsanız
Bazı günler canınız spor salonuna gitmek istemez fakat bazen de bedeniniz size ara vermeniz gerektiğini söylüyor olabilir. Fitness derslerinizden bir günlük kaçamak size enerji olarak geri dönebilir. Eve gidin, sağlıklı bir şeyler yiyin ve spor salonuna gitmediğiniz için kendinizi cezalandırmayın. Vücudunuza bakmanın sizin ruhsal durumunuzla beraber gittiğini hatırlayın. Egzersiz size stresten uzaklaşmanızı sağlayacak endorfini salgılatabilir ama bazen sadece rahatlamanız gerekir.
4. Sakatlık
Sakatlığınız ne olursa olsun çalışmanıza dönmeden önce tamamen iyileştiğinden emin olun. Basit bir sakatlık bile dikkat etmeyip üzerine gittiğiniz takdirde kötüleşebilir. Bu sefer kendinizi daha kötü sakatlayabilirsiniz. Bir günü aşan ağrı ve yaralanmalarda profesyonel desteğe başvurmaktan çekinmeyin.
5. Uygun Ekipmanınız Yoksa
Yaptığınız spor ne olursa olsun alabileceğiniz en iyi ekipmanı almaya dikkat edin. Sadece son moda çalışma aletlerini takip etmeyin. Doğru ekipmana sahip olmamak kolayca sakatlığa sebep olabilir. Ayakkabınızı iyi seçin. İyi spor mağazalarında bu işin eğitimini almış kişiler size hangi ayakkabıyı almanız gerektiği konusunda yardımcı olacaklardır. Örnek olarak koşu yapmak için doğal adımlama tarzınıza göre değişik türde ayakkabılar mevcuttur. At binme ekipmanları gibi daha özel şeyler profesyonel sağlayıcılardan alınmalıdır.
6. İçki Sersemliği
Eğer önceki geceden kalmaysanız sabahki aerobik dersinize katılmadan önce iyi düşünün. Alkol susuzluğa sebep olur bu yüzden dengelemek için yeterince su içtiğinizden emin olun. Kendinize hala alkolün etkisinde olup olmadığınızı sorun. Bedeninizin bir birim alkolü atması yaklaşık bir saate denk gelir. 4 kadeh bira içtiyseniz 11 saat boyunca o miktardan tamamen kurtulmuş olmazsınız. Hala sarhoş olma ihtimaliniz varsa çalışma yapmayın. Son yemek yediğiniz zamanı düşünün. Bazen akşamdan kalmayken kahvaltı etmek yapmak isteyeceğiniz en son şey olabilir fakat eğer ki egzersizde size yetecek kadar yemediyseniz çalışmayın.
7. Hamilelik
Hamilelikte spor başlı başına bir kitap konusudur ve burada ancak kısaca bahsedebiliriz. Asıl önemli nokta hamilelikte doktorunuz onayladığı takdirde istediğiniz sürece egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz. Tavsiyemiz hamilelik süresince fit kalmanız yönündeyse de kendinizi geliştirmekten ziyade durumunuzu korumaya odaklanın. Hamilelik başlı başına 9 aylık bir çalışmadır. Eğer hamilelikte egzersiz yapmaya karar verirseniz üçüncü aydan sonra neleri yapıp neleri yapmamanız gerektiği konusunda profesyonel destek almanız gerekir.
8. Bebek Doğduktan Sonra
Çocuk doğurduktan hemen sonra günlük 400 mekiklik programına dönen kaç ünlü duydunuz? İlk önce bunların tek kelimesine bile inanmayın, ikinci olarak eğer onlar öyle yapıyorlarsa sağlık danışmanlarının dediğinin tam tersini uyguluyorlar. Buna rağmen formunuzu tekrar kazanmak için acele ediyorsanız hafifçe çalışmaya başlamak için 6 hafta –sezaryen için 11 hafta- beklemeniz gerekli. 6 hafta dolduktan sonra tekrar başlayarak yavaş yavaş eski rutin çalışmanıza geri dönebilirsiniz. Doğum sonrası çalışması için hangi abdominal kasları çalışmak gerektiğini öğrenmek amacıyla profesyonel yardım almak sizin için mantıklı olabilir. Utanmanıza sebep olabilecek bölgelerden biri de pelvik taban kasıdır. Dokuz ay boyunca onun üzerinde çalıştıysanız çok büyük bir sıkıntınız olmaz ama yine de özel bir çalışma seti almak akıntıyı önlemede size yardımcı olacaktır.
9. Motivasyon Eksikliği
En önemli önerimiz mantıklı olmanız ve çalışmaya gitmek için motivasyonlarınızı düşünmeniz olacaktır. Kendinize karşı dürüst olun. Eğer gerçekten uğraşamıyorsanız belki de egzersiz programınızı sıkıcı buluyor olabilirsiniz. Eğer durum böyleyse rutinden biraz çıkmak sizin için faydalı olabilir. Çalışmanıza dans figürleri su aerobiği gibi size enteresan gelen yeni formlar eklemeyi deneyebilirsiniz. Sonuçta kaç kere bugün canım yapmak istemiyor deyip sonradan çalıştığınıza memnun olduğunuzu hatırlayın.
Bir cevap yazın