Her kadının mutfağında, yeterince karabiber, tarçın, nane, kekik bulunur. Yine her evin bir köşesinde, gerektiğinde kullanılmak üzere biraz adaçayı, biraz salep ve ıhlamur vardır sanırım. Bu şifalı bitkilerin hangisi ne işe yarar? Hangi hastalıklarda, hangisini kullanmak gerekir, acaba hepimiz bilir miyiz? Doğal şifa kaynağı, evimizin doktoru olan bitkilerin faydalarını saymakla bitiremedik.
Şifalı bitkilerden faydalanırken aşırıya kaçmamalı,gerektiği kadarını kullanmalıyız. Baharatların ise azı karar, çoğu zarardır. Çünkü hemen hepsi de bir iki tanesi dışında mideyi tahriş eder. Bunlar aslında besin maddesi olmadıklarından vücuda doğrudan hiç bir yararı yoktur, yalnız iştah açar, dolaylı yoldan vücudu uyarırlar. Hele kilo vermek isteyen bayanların, sindirim sistemi duyarlı olanların baharatlara fazla rağbet etmemeleri yerinde olur. Yine de mutfaklarımızda şifalı bitkilerden ve baharat türlerinden bir kaçını el altında bulundurmanın faydalı olacağını hatırlatmak isterim… Şimdi gelin hep birlikte şifalı bitkilerimize ve nasıl kullanacağımıza bir bakalım…
Sindirim sistemimizin gerçek dostu: Adaçayı
Ballıbaba bitkisi ile akraba olan adaçayı, 700 kadar türü olan şifalı bir bitkidir. Türüne göre, kimi otsu, kimi odunsu bitki halindedir.
Bazı türleri tıpta ve eczacılıkta kullanılan uçucu bir yağ içerir. Güney Avrupa’da, özellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde çok yetişir. Bizde de özellikle Marmara Adası’nda yetişenleri çok aranır. Adadan dönenlerin yeterince adaçayı almaları bu sebepledir.
Adaçayı mide ve bağırsaklarımızın gerçek dostudur. Midenizde ülser mi var? Gastritten mi şikayet ediyorsunuz? Adaçayından büyük fayda göreceğinizden kuşkunuz olmasın. Mideyi ve bağırsakları güçlendirir, çalışmalarını düzene koyar. Bağırsaklardaki gazı yok eder. İshali önler. Hatta şeker hastalarına da büyük yarar sağlar. Adaçayının bir başka özelliği de sinirleri yatıştırmasıdır. Sinirli ve huzursuzluk şikayetlerinize, ani titreme ve sıçrama durumlarına iyi gelir. Çok çalışmaktan dolayı sürmenaj olanlar, ruhi bunalım geçirenler, melankoliye kapılanlar adaçayından büyük fayda görürler.
Uzmanlar, adaçayının terlemeyi önlediğini belirtiyorlar. Gece terlemelerini adaçayı ile geçirmek zor değildir. Dahası kısırlık tedavisinde de faydalı olmasıdır, kadınların cinsel yaşamını düzene koyar, hamile kalmalarını kolaylaştırır. Ama emziren annelerin dikkatli kullanımında fayda var, sütü azaltabilir.
Bir başka özelliği de yeni başlamış saç dökülmesini önlemesidir.
Adaçayı nasıl kullanılır?
Bir kap içinde bir litre su kaynatın, içine 15gr. kadar adaçayı atın, 10 dakika dinlendirin sonra iyice süzüp soğumaya bırakın. Günde 3 kez yemeklerden önce bir bardak içmek, sağlıklı ve dinç kalmanızı sağlar.
Dikkat edilmesi gereken bir noktayı hatırlatayım: Erkeklerde cinsel gücü azaltabilir. Tansiyonu yüksek olanlarla karaciğerinden rahatsız olanlar fazla tüketmemelidirler.
Anason yalnız rakıya lezzet vermekle kalmaz…
Maydanozla akraba olan anason, baharatlı tohumları için yetiştirilen bir bitkidir. Anayurdu Mısır ile Akdeniz’in doğusunda kalan topraklardır. Boyu 75cm’i bulur, alttaki yaprakları uzun saplıdır. Üsttekiler daha kısa olur. Şemsiye biçiminde küçük sarı çiçekleri vardır; meyvesi 3-4cm kadar olup armudu andırır. Çok eski zamanlardan beri tıpta kullanıldığı bilinmektedir. Alman ekmeği tadını, Türk rakısı da su ile karıştırıldığı zaman beyazlaşmasını anasondan alır.
Kadınlar için anasondan kadar yararlı bir bitki daha yoktur. Nasıl mı? Genç kızlarda göğüs gelişmesini, daha ileriki yaşlarda da dolgunluğunu sağlar. Regl dönemlerini düzene koyar, genç annelerde de süt miktarının çoğalmasına yardım eder. Bir başka özelliği de hamilelik sırasında kusmaları azaltmasıdır. Kadın ve erkeklerde cinsel isteği artırır.
Sindirim yolları için de yararlı bir bitki olan anason, iştah açar, mide salgılarını arttırarak sindirimi kolaylaştırır, bağırsakta bol miktarda gaz söktürür. İshali önler.
Sinir sistemimiz üzerinde de olumlu etkileri olan bir bitkidir anason… Beyin yorgunluğunu giderir, migren ağrılarına iyi gelir, stresin atılmasını sağlar. Geceleri uyku getirir, aynı zamanda kalbi de güçlendirir, dolaşımı düzenler.
Anason nasıl kullanılır?:
Bir bardak kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar yani 10gr kadar anason atın, iyice karıştırın. 15dk kadar bekletin, iyice süzün. Günde 2 veya 3 bardak içmek yeterlidir.
Dikkat etmeniz gereken bir detay da çok kullanılması halinde uyuşukluk yapabilir. Bir süre kullandıktan sonra kesmeli ve daha sonra tekrar başlamalıdır.
Ardıç; Azı karar, çoğu zarar…
Selvilerle akraba olan ardıç kışın yapraklarını dökmeyen, 70 kadar ağaç ve çalının adıdır. Mavi küçük kozalaklar verir. Cin adı verilen sert içki, kokusunu ve tadını ardıcın meyvesinden alır. Meyvelerinin ekşimtrak bir tadı ve hoş bir kokusu vardır. Geyik eti gibi ağır kokulu etlere, soslara, dolmalara, salamura ete, likör ve bitter tipi içkilere çeşni vermek için kullanılır. Bazı ardıç türlerinin odunu ve yaprakları damıtılarak esansı çıkartılır. Elde edilen sıvıdan parfümler ve idrar söktürücü ilaçlar yapılır. Ardıç idrar yolları için etkili bir maddedir. Özelliklerinin arasında en başta geleni böbrekleri çalıştırması ve idrar söktürmesidir. İdrar yolları ve mesaneyi temizlemekle kalmaz, aynı zamanda kum ve taşın atılmasına yardımcı olur. Daha önce de belirttiğimiz gibi fazla kullanılmaması yerinde olur, aksi takdirde böbrekleri tahriş eder.
Ardıcın önemli bir özelliği de kandaki şeker miktarını düşürmesidir. Pankreasın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Hastalıktan sonra dinlenme ve iyileşme döneminin rahat geçirilmesini sağlar.
Ardıç aynı zamanda kadınlarda regl döneminin ağrısız geçmesini, beyaz akıntının giderilmesini sağlar.
Toz halindeki ardıç; av etlerine, piliç, sucuk ve sosis üzerine lezzet vermesi için serpilir. Turşularda da kullanılabilir.
Ardıç nasıl kullanılır?:
Bir tas sıcak suya yarım tatlı kaşığı ardıç konur. 10 dakika dinlendirilir, sonra aç karnına içilir. (Yemek aralarında saat: 10:00 – veya 15:00) Şeker hastaları bunu her gün, günde 3-4 bardak içmelidirler. 15 gün ara verilip tekrar kullanıma geçilebilir. Böbrek iltihabı olanlar hiç kullanmamalıdırlar.
Bir cevap yazın