Hamilelik haberini aldığınız andan itibaren yaşamış olduğunuz heyecanı eminiz ki, kimse tahmin bile demez. Büyük oranda heyecan, biraz endişe ve biraz korku ile bayanlar duyguları ile baş etmekte büyük ölçüde zorlanabilir. Tüm endişe ve korkuları bir kenara bıraktıktan sonra geriye kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını düşünmek gerekir. Tabii ki annelik heyecanını yaşamak da ayrı bir duygudur. Hamilelikte en önemli olan şeylerden bir tanesi de beslenmektir. Beslenmeye fazlasıyla dikkat edilmeli ve önünüze gelen her şeyi yememelidir. İşte sizlere hamilelikte beslenme ile alakalı bilgiler;
İlk Üç Ayda Hamilelikte Beslenme
Hamileliğin ilk üç ayı gelişmelerin ve değişimlerin en hızlı gerçekleştiği bir dönemdir. Hamile kalınan andan itibaren kadınların vücutlarında değişim hemen başlar. Tüm vücut bebeğiniz için çalışmaya başlar. Bebeğinizde beyin gelişimi bu aylar içinde var olduğu için tüm bayanların bu gelişimi en sağlıklı şekilde atlatabilmesi adına folik aside ihtiyacı bulunur. folik asit açısından en zengin olan besin balıktır. Özellikle de yağlı olan balıklar bebeklerin beyin gelişimi açısından gereken folik asidi karşılar. Uskumru, alabalık, sardalya ve somon gibi balık türlerini bu aylarda sık bir şekilde tüketmek gerekir. Semizotu, mercimek, brokoli, portakal suyu, ıspanak ve ceviz folik asit açısından zengin olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Bu yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi hamilelik döneminde en önemli noktalar içinde yer alır.
Hamilelikte beslenme döneminin ilk üç ayından itibaren bebeklerin iskelet gelişimi için demir ve kalsiyum alımı da oldukça önemlidir. Yapılması gereken ise pastörize sütü, pastörize sütten yapılmış olan yoğurdu, meyveli yoğurtları bol miktarda tüketmektir. Hamileliğin diğer dönemlerinde de folik asit açısından zengin olan belli başlı yiyeceklerin tüketilmesi gerekir. Çünkü bebeklerin beyni, sinir yapıları ve gözleri açısından oldukça önemlidir. Günde yaklaşık olarak iki porsiyon et tüketiminin de olması gerekmektedir.
Hamilelikte Beslenme Açısından Soyalı Ürünler ve Soya Sosu Tüketmek Doğru mudur?
Soyadan elde edilen ürünler açısından bazı endişeler ortaya çıkmaktadır. Soya sosu, soya eti, soya kıyması ve soya filizi derken yeme alışkanlıklarımız içinde var olmayan başlayan ürünlerin içinde tüketilmemesi gerekenlerin ilk başında soya sosu yer alır. Soya sosları petrol yan ürünü olarak bilinen yağlardan ayrıştırılan soya fasulyesi ile elde edilir. Bu süreçte kullanılmış olan yapay fermente yöntemleri ile genetiğiyle oynanmış olan enzim içermektedir. Bu sıkıntı da hem bebeğiniz hem de sizler açısından zararlar içermektedir. Bundan kaynaklı olarak da hamilelik sürecinde tüketilmemesi gereken bir üründür.
Hamileliklerin ilerleyen dönemlerinde kan hacmi artış gösterir. Bu süreçte günlük olarak 10 bardağa kadar su içilmesi gerekir. Bu süreçte hamile bayanlar kendilerini yorgun hissetmektedir. Yorgunluğu atmak için işlen görmemiş olan karbonhidratların tüketilmesi gerekir.
Hamilelik Döneminde Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?
Hamilelikte beslenme ve bunun yanında kesinlikle yenmemesi gereken yiyeceklerin en başında az pişmiş ve çiğ olan yumurta gelir. Bu süreçte kafein tüketimine ara vermek de önemlidir. Alkol ve sigara ise kesinlikle kullanılmaması gereken şeylerdir. Sakatatlardan da kesinlikle uzak durmak gerekir. Çünkü bu ürünler bakteriye açık olan gıdalar içinde yer alır. Bazı peynir çeşitlerinde tüketilmemesi gerekir. Pastörize olmayan süt ve süt ürünleri de tüketmek gerekir. Çiğ sütten ise mutlaka uzak durulmalıdır. Az pişmiş olan et türleri ve soğuk şekilde işlenmiş olan et türlerini de yememeye özen göstermek gerekir.
Tüm bu tavsiyelerin yanı sıra, hamile kadınların vücuduna yararlı olacak ve gerekli olan şeyler, doktorunuzun yapmış olduğu testler sonucunda ortaya çıkacaktır. Muhakkak doktorunuza danışmalı ve asıl önemli olan noktaların onu söyledikleri olduğunu unutmamalısınız. Bu dönemin bitimi ve sonrasında beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir.
Sizler için aşağıdaki yazımızı da öneriyoruz:
Bir cevap yazın