Çocukluk yıllarımızdan itibaren aşık olabiliyor ve birilerini sevebiliyoruz. Hayatımızın her evresinde kendimize çok yakın hissettiğimiz arkadaşlarımız mutlaka oluyor. Yaşadığımız ilişkiler her zaman sorunsuz ilerlemiyor ve bu nedenle tartışmalar, küslükler, ayrılıklar yaşayabiliyoruz. Sadece karşı cinsle olan aşk ilişkilerimizde değil hayatımıza giren her insanla bir ilişki kurmuş oluyoruz ve bazen bu ilişkileri yürütemiyoruz. Özellikle uzun ilişkilerde ve evliliğe varan ilişkilerde daha çok problem yaşanabiliyor. İlişkimize bazen kendi elimizle zarar verebiliyoruz. Peki ne oluyor ilişkimize zarar veren bu davranışlar?
1- Bencillik
İlişkiler karşılıklı güven ve paylaşımcılığa dayanıyor bir nevi. Bir ilişki içerisinde sürekli kendini düşünen, kendi yararına çalışan, kendi mutluluğunu önemseyen bir eş olduğu zaman bu ilişkiler daha kısa süreli oluyor. Diğer taraf bencil olan tarafın davranışlarına uzun süre tahammül edemiyor. Çünkü ilişki bencil olmayı kabul eden bir yapı değildir.
2- Gizlemek
Bir ilişkideki en önemli duygu daima güvendir. İnsanlar birbirlerine güvenebildikleri sürece beraber ve mutlu olabilirler. Eğer ilişki içerisinde bir şeyleri saklayan, gizleyen bir taraf olursa bu ilişkiyi oldukça yıpratacaktır. Özellikle erkekler bayanların bir şeyler sakladıklarını, gizlediklerini düşünerek ilişkilerine son vermeyi düşünmüşlerdir. Aynı şekilde bu hatayı yapan erkekler de vardır.
3- Yalan
Gizleme olayının daha affedilesi zor olan şeklidir. Kimi insanlar çıkarları doğrultusunda bazı olayları, durumları, sözleri saklayabilirler, söylemeyebilirler bu durum ilişkileri yıpratmaya yeten bir durumdur. Yalan ise saklamanın da ötesinde olayı ve durumu tamamen değiştirerek sunmak anlamını taşır. Yalanın içinde olduğu bir ilişki kısa vadeli bir ilişki olacaktır. Yalan söyleyen taraf ilişkide en büyük hatayı yapan kişi olmaktadır.
4- Kıskançlık
Kıskançlığın belirli olmayan dozları vardır. Ortalama seviyedeki bir kıskançlık çiftleri birbirine daha çok bağlayabilir ve ilişkiye bir romantiklik katarken; aşırı ve katı bir kıskançlık çok ciddi problem yaratabilmektedir. Kıskançlık nedeni ile eşine zarar veren pek çok insan bulunmaktadır. Bu nedenle eğer kıskançlığın dozunu kaçırıyorsanız ilişkiniz kısa sürede çok zarar görecek demektir. Aşırı kıskanç insanların psikolojik destek alması mutlaka gerekmektedir.
5- Sorumsuzluk
Bir çift olmak, ilişkiye başlamak, evlenmek beraberinde sorumlulukları getirir. Kişiler bulundukları duruma göre sorumluluklara sahip olurlar ve bu sorumluluklar yerine getirilmediğinde çiftler arasında gerginlik yaşanabilir. Örneğin bir ev babasının işe gitmemekte ve para kazanmamakta direnmesi sorumsuzluğunun, babalık ve kocalık görevlerini yapmadığının göstergesidir. Aynı şekilde çocuklarına bakmayan bir bayan da annelik sorumluluklarını yerine getirmiyor demektir. İlişkilerde de bu şekilde, ilişkinin gereklerine uygun davranmayan çiftler sorumsuzluk gösteriyor ve bu sorumsuzluklarıyla ilişkilerini büyük ölçüde zedeliyorlar demektir.
Bir cevap yazın