1. Kendinize Olan İnancınız, Güveniniz
Bazı ilişkiler içimizdeki bütün mutluluğu yaşamamızı sağlarken bazıları bizi değersiz ve endişeli hissettirir. Kendinizi ilişkiye başlamadan önceki halinize nazaran daha güvensiz ve kuşkulu hissediyorsanız bu düşüşün nereden ortaya çıktığını bir düşünün. Sağlıklı bir ilişki size dünyayı keşfetmenize önayak olacak sağlam temelleri sağlamalı, potansiyelinizin tamamını kullanmanıza olanak sağlamalıdır. İlişkiniz sizi gitgide “küçültüyor” ise bir şeylerin farkına varmanın zamanı gelmiştir.
2. Bireysel ve Finansal Bağımsızlığınız
İlişki içerisinde olmak sevgi dolu, mükemmel bir tecrübedir. Yine de bağımsızlığınızı muhafaza etmek ve parteriniz ile ortak bir kişilik haline dönüşmemek önemlidir. Arkadaşlarınız ile görüşün, her zaman partnerinizin yer almadığı ilgi alanlarınıza da vakit ayırın, kendiniz için ayrı bir banka hesabı oluşturun. Bağımsız olmak sağlıklıdır. İhtiyacınız olduğu için değil, isteğiniz olduğu için İlişkinin içinde bulunduğunuzu size hatırlatır.
3. Kendiniz için Seçim Hakkınız, Karar Verme Özgürlüğünüz
Başka birini mutlu etmek için görüşlerinizden ve seçme özgürlüğünüzden asla vazgeçmeyin. Mutabakata varmak ve iki tarafın da menfaatlerine uygun seçeneği değerlendirmek önemlidir. Fakat bir tarafın diğerini kontrol etme girişimine dikkat edin. Arkadaş seçimi olsun, nasıl giyindiğiniz veya ne yediğiniz olsun, değerlendirmelerinizde ve seçimlerinizde kendinizi kontrole açık hale getirmeyin, manipülasyona mahal vermeyin.
4. Kendiniz Olma Hakkınız
Kişiliğinizi ve temel karakteristik özelliklerinizi muhafaza edin, asla gerçek kişiliğinizden vazgeçmeyin. İlişkilerde herkes bir dereceye kadar değişir fakat değişim esnasında sizi siz yapan değerler ile mücadele etmeye yeltenmeyin. Sizi seven insanlar bütün kusurlarınıza rağmen yanınızdalar. Sürekli kendinizi değiştirmeye çalışarak özgüveninizi yitirebilirsiniz. Bu da oldukça moral bozucu olacaktır.
5. Mutluluğunuz
Bazı zamanlar oluyor ki yalnız kalmamak gerçek mutluluğa ulaşmaktan daha önemli görünüyor. Bunun sonucu olarak da tam anlamı ile mutlu etmeyen ilişkilerde devam etmek daha zahmetsiz görünüyor. Donuk ilişkileri devam ettirmeyi yalnızlığa ya da tek başınalığa tercih etmeyin. Bir tane hayatınız var, sizi mutlu etmeyen ilişkilerle hayatınızı boşa harcamayın. Uzun vadede mutluluk anlayışınızı ve memnuniyetinizi gerçekleştiremeyecek ilişkilerden vazgeçin. Mutsuz ve değersiz hissediyorsanız kendinize bunun sebebini sorun. İlişkinizin mutsuzluğunuz ile olan bağlantısını sorgulayın.
6. Hayal ve Hedefleriniz
Asla bir ilişki uğruna hallerinizden vazgeçmeyin. İlişki sizi hayallerinize sürükleyecek bir yelken olmalıdır, limana bağlayacak zincir değil. Kıskanç veya endişeli partnerler yaratıcı, tutkulu zihinleri zapt etmeye çalışır. Kontrolün tamamen kendilerinde olmasını ister. Sizin ilişkiniz de bu şekilde ise bunun sağlıksız olduğunu değerlendirin. Mutlu ilişkilerde bireyler birbirlerini maceraya sürükler, ilerlemeye teşvik eder. Kimse kimsenin kısıtlayıcısı olmaya çalışmaz.
7. Sizin İçin Önemli Olan Arkadaşlıklarınız
İyi arkadaşlar bulunması zor olanlardır. İlişkiniz için güzel arkadaşlıklarınızı gözden çıkarmayın. Sizden arkadaşlarınızı gözden çıkarmanızı bekleyen kişi büyük olasılıkla kontrolcü ve bencil biridir. Sağlıklı bir ilişki aile ve arkadaşları bir arada götürmeyi mümkün kılar. Partneriniz sizi arkadaşlarınızdan ve ailenizden izole etmeye çalışıyorsa bunu bir şeylere işaret olarak değerlendirin.
8. Kendinize Olan Saygınız
Mutluluk arayışında ara sıra kendimize çizdiğimiz, normalde aşmayacağımız çizgileri aşabiliyoruz. Anlamsız bulduğumuz işlere kalkışmak durumunda olmak veya size hak etmediğiniz şekilde davranılması, uygunsuz bir ilişki içinde bulunduğunuza dalalettir. Sayhı ve nezaket çerçevesinde muamele edilmeniz gerektiğini asla unutmayın. Çizgilerinizi aştıklarında kadın ya da erkek kim olursa olsun vazgeçin. Kötü davranışın devam etmesine müsade ederseniz işler daha da kötü hale gelir, kendinizi aşağılanmış hissettirerek sona erer.
9. Kişiliğiniz
Kendimizi bir ilişkinin içine gömdüğümüzde partnerimizin ilgi ve alışkanlıklarını benimsemeye eğilimli oluruz. Bu tür “kopyalama” işleminde bir yanlış yok. Hatta kişilerin birbirine daha bağlı ve uyum içinde olmalarına destek olur. Sıkıntı şurada başlıyor: Benliğinizle ilgili güçlü bir anlayışınız yoksa ve partnerinizin karakteristik özellikleri arasında kaybolmuş hissederseniz, öz benliğinizden uzaklaşmış olursunuz. Partnerinizin çok fazla etkisi altında kalırsanız, kendi kararlarınızı alamayacak duruma gelir, kendinizi keşfetme yolunda yeni çizgiler çizemeyecek olursunuz.
10. Karar Verme Gücünüz
Karar verme gücünüzü kullanmadıkça zayıflatan kaslar gibi düşünün. Kararlarınızda ne kadar söz sahibi olursanız geleceğinizle ilgili o kadar sağlıklı adımlar atabilirsiniz. Bu her kararı tek başına alacağınız anlamına gelmiyor. Fakat alınan her kararda ortak bir nokta üzerinde yoğunlaşmaya çalışın. Kendinizi düşünmeye, kararlarınızda özgür olmaya özen gösterin, küçük yada büyük. Bu sizin bireysellik hissiyatınızı güçlendirirken kendi ayaklarınızın üzerinde durma becerinizi de geliştirir.
İlişkiler size cenneti de cehennemi de yaşatabilir. İlişkinizin sağlığını sık sık gözden geçirin. Huzur ve mutluluğunuza ilişkinizin her deminde dikkat edin.
Bir cevap yazın