İstanbul büyük bir kültür sanat deryası… Öyle çok seçenek var ki… Her hafta yerli ve yabancı bir çok müzisyen konserler veriyor. Usta tiyatrocular muazzam oyunlar sergiliyorlar. Ünlü yerli ve yabancı ressamlar ve heykeltıraşlar tabloları, heykelleri, videoları ve enstolasyonlarıyla sanat galerilerini dolaşıyor. Bir çok ünlü yönetmenin filmleri vizyona giriyor ya da özel gösterimlerle seyirciyle buluşuyor. Bu hafta neler yapsak diye sormaktan tüm hafta sonumuz heba olup gidiyor. Kararsızlık yaşarken hafta sonunu evde geçirmiş ve hiçbir şey yapamadan iş başı yapmış oluyoruz. Stresli bir hafta değil de keyifli bir hafta geçirmek için sosyal faaliyetlere öncelik verin. Bu sorundan sizi kurtarmak için İstanbul’da her hafta hangi sergi, hangi tiyatro oyunu, hangi film, hangi festival ya da organizasyon varsa size tanıtacağım. Tatil günlerinizi dolu dolu değerlendirmek ve geçirmek isterseniz diye İstanbul kültür sanat rehberini sizin için hazırladım. Her hafta sizin için seçtiğim bir sergi, bir tiyatro oyunu, bir film ve bir konserden oluşan rehberimize plan yapmadan bir bakmanızı tavsiye ederiz. Haftanızı daha iyi değerlendirmek istiyorsanız bizi takip edin derim…
SERGİ/ Kahve Molası Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni
Kahve; Arap yarımadasından tüm Ortadoğuya oradan da Avrupa’ya yayılmıştır. Uzun ve dopdolu olan bu tarihi serüvende en büyük rolü 15. yüzyılda kahveyi işleyip pişiren ve içen bir Yemen tarikatına dahil sufilerin büyük bir rolü var. Kahve, yalnızca bir içecek değil sosyolojik bir kod ve kültürel bir göstergedir. Kahvenin yayılmasıyla birlikte tüm dünyada açılan kahvehaneler entelektüel tartışmaların ve ünlü simalarında uğrağı olmuştur. Türkiye’de ise tüm kahveler bir yana en çok sevilen türk kahvesi, Kütahya Porselen ve Çini kahve fincanı takımları üzerinden incelenmiştir. Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait bu koleksiyon kahve ritüelleri, kültürü ve toplumsal roller bağlamında ele alınmıştır. Bu muazzam sergi Pera Müzesi’nde görülebilir.
TİYATRO/ İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı
Memleketin ahvali ortadayken eğitimli işsizlerde çığ gibi büyümektedir. Bu oyun modern yöntemlerle, mülakatlar, dil sınavları, yazılı ve sözlü imtihanlarla bunaltılan insanlar ve vahşi kapitalizmin ezdiği işsiz ve genç insanları konu ediniyor. Kurumsal dünya ile iç dünyası arasında sıkışmış bireylerin üzerindeki sosyolojik baskı ise yıldırıcı bir boyuta ulaşıyor. Eş, dost, akraba, arkadaşlar ve sevgilinin işsizliğinize çare araması ile büyük çıkmazlara giriyorsunuz. Bu şiirsel kara mizah İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından Üsküdar Stüdyo Sahne’de perdelerini açıyor. 9 Nisan ve 11 Nisan tarihlerinde oyun görülebilir.
KONSER/ Devlerin Sahnesinde Özlediğimiz Türk Müziği
Devlerin Sahnesinde Özlediğimiz Türk Müziği, Türk Sanat Müziği’ni genç nesillere tanıtmak, sevdirmek ve TSM’yi seven nesillere nostaljik bir keyif yaşatmak amacıyla kurulmuş bir projedir.
Sonsuza dek sürecek bu hoş seda ile gök kubbeyi bir kez daha çınlatmak için; Hicaz’la Bülent Ersoy’la, Uşşak’la Muazzez Abacı’yla, Muhayyerkürdi’yle Mustafa Sağyaşar’la, Rast’la Neşe Can’la, Hüzzam’la İnci Cayırlı’yla, Kürdilihicazkâr’la Kutlu Payaslı’yla, Saba’yla Zekai Tunca’yla, Nihavent’le Ayse Taş’la, Segah’la Ali Şenozan’la, özlediğimiz Türk müziği ile işte geldik.”
TSM severler için muhteşem bir gece sizleri bekliyor. Konser, 11 Nisan Cumartesi akşamı Bostancı Kültür Merkezi’nde dinlenebilir.
SİNEMA/ Yeni Kız Arkadaşım
Claire ile Laura çok eski iki çocukluk arkadaşıdır. Laura, çok büyük bir hastalığa tutulur ve ailesini can dostu Claire’e emanet eder. Laura’nın ölümüyle Claire, kadının eşini ve çocuğunu ziyarete gider. Bu ziyaret ile kadını büyük bir sürpriz beklemektedir. Kadın-erkek ilişkileri, toplumsal roller, aşk, sevgi, sadakat, şehvet ve cinsellik konularını sorgulayan çarpıcı bir film… Bu filmin reji koltuğunda başarılı Fransız yönetmen François Ozon’u görüyoruz. Filmin başrollerini ise Romain Duris, Anaïs Demoustier ve Raphaël Personnaz paylaşıyor. Filmi, Atlas Sinemasında 11 Nisan Cumartesi günü izleyebilirsiniz.
Bir cevap yazın