Kadınlarda temizlik takıntısı aslında geçerliliği kabul edilmiş bir hastalıktır. Oran olarak bakıldığında her 100 kişinin 1’inde görülen, kadının kendisi ve çevresindeki insanlar için zor zamanlara neden olan bu rahatsızlık tedavi edilebilmektedir.
Bir durumu takıntı haline getiren kişiler obsesif kompulsif bozukluk rahatsızlığına sahiptir. Temizlik hastalığı da bu bozukluk içinde yer almaktadır. Kişi bu rahatsızlığa yakalandığında her şeyin kirli olduğunu düşünür ve sürekli olarak yıkama ve silme eylemlerinde bulunur. Yıkadıktan ya da temizledikten sonrada ikna olmaz temizlik durmadan devam eder. Bu durumun altındaki sebep anksiyete bozukluğudur. Bu rahatsızlıkta en belirgin özellik sürekli şüphe içinde olma ve saplantılı düşüncelerdir. Bu rahatsızlığa yakalanan kişiler aslında yaptıklarını bir mantık çerçevesine oturtamaz ama istemeden de olsa bu davranışlarını sürdürmeye devam ederler. Tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemleri ortaya çıkacaktır.
Bu hastalığın basit belirtileri vardır. Sürekli olarak el yıkamak, durmadan evi temizlemek, gelen bir misafir ardından her şeyi temizlemek, zamanın çoğunu temizlik yaparak geçirmek, temizlik yapma gerekliliği nedeniyle uyumamak gibi durumlar bu hastalığın belirtileridir. Bu hastalığın kesin bir nedeni bulunmaktadır. Biyolojik etkenleri psikolojik durumlar ve çevresel faktörlerden kaynaklana bilinmektedir. Ama genel olarak yakın çevresinde gelişen durumlar nedeniyle böyle bir takıntı durumu oluşmaktadır. Psikolojik kökenli rahatsızlıkların genler yoluyla geçtiğine dair önemli bulgular bulunmaktadır. Bu rahatsızlık kişinin hayatında önemli zararlar oluşturabilir. Kişinin sosyal hayatı ve iş yaşantısı zarar görür. Temizlik takıntısının zararları:
- Kadınlarda temizlik takıntısı bilen arkadaşları kendilerini rahatsız hissettiğinden evine misafir olmamaya başlar. Genelde hem kendi rahatlarını hem de takıntısı olan arkadaşlarını düşündükleri için böyle bir karar verirler. Ama durum kişiyi yalnızlaştırdığından daha fazla temizlik yapmaya iter. Kişi mutsuzluğunu yine eşyaları yıkayarak, durmadan temizlik yaparak gidermeye çalışır.
- Sürekli temizlik yapan kişi geriye alınması mümkün olmayan zamanı boşu boşuna harcar ve kendisi ve çevresi için faydalı işlemler yapabilirken hayatını boş bir takıntıyla geçirir. Asıl yapması gereken durumlara konsantre olamaz.
- Çalışan kişiler için iş performansı azalır. Kişiye olan güven duygusu azalttığından işyerinde de olumsuz durumlarla karşılaşabilir.
- Sürekli olarak temizlik yaptığı için bedensel olarak kendini çok yorduğu için bel, kas ve eklem rahatsızlıklarına yakalanma riskini artırır.
Kadınlarda Temizlik Takıntısı Tedavisi
Obsesif kompulsif bozukluğu yaşayan kişiler davranışlarından dolayı mutsuzdur. Bu durum kişinin tedavi edilebilirliğini olumlu yönde etkilemektedir. Bu hastalığın üç tedavi yöntemi bulunmaktadır. Uzman aşağıda belirtilen 3 tedavi yönteminden hangisi uygunsa ilgili hastada tedaviye başlar. Tedavide amaç hastalığın giderilmesi ve sonrasında tekrarın önlenmesidir.
- Seçici serotonin geri alım inhibitörleri,
- Antidepresan ilaçlar,
- Bilişsel davranışçı terapi uygulamaları TMS (Transkranial Manyetik Stimülasyon)
Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi uzun zaman alan ve başarı oranı yüksek bir hastalıktır. Kişinin kendini ölçmesi ve izlemeye alması normalin dışında bir davranış içinde kendini gördüğünde ise muhakkak tedbir alması çok önemlidir. Bu durumlarda utanılacak bir şey yoktur. Değişen dünya düzeni modern insanların üzerine pek çok yeni sorumluluk yüklemiştir. Bu nedenle hastalık anlayışları değişmiştir. Çağın sık rastlanılan sağlık sıkıntıları artık psikolojik kökenlidir. Psikolojik hastalıkların tedavisinde bir uzmandan yardım almak doğru tercih olacaktır.
Bir cevap yazın