Kataraktın ameliyat dışında herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Göz içinde görmeye olanak sağlayan yapılardan bir tanesi olan merceğimizin gitgide fonksiyonunu kaybetmesi anlamına gelmektedir. Göz kameraya benzemektedir. Dışarıdan gelecek olan görüntü ve ışıkların gözümüzün içinde var olan görme merkezine ulaşması adına içinden geçeceği dokuların geçirgen, şeffaf ve saydam olması gerekmektedir. Genç yaşlarda içinden rahatlıkla ışık geçmesine olanak sağlayan ve şeffaf olan lensimizin çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak görüntülerin geçmesine olanak vermeyecek şekilde kalınlaşması, şeffaflığını kaybetmesi ve koyulaşmasına katarakt adı verilmektedir. Katarktın oluşmasından itibaren kişilerin sosyal yaşantıları sıkıntıya girecek şekilde hem yakın hem de uzak görüşlerin gitgide bozulmasına neden olmaktadır. En önemli olan katarkt belirtisi görmede var olan bozukluklardır. Hasta kişilerin görme seviyelerinde daha azalma olmadan önce katarakta özel belli başlı bulgularda olabilmektedir. Örneğin;
Hasta olan kişilerin iş ve ev ortamlarında görmeleri gayet iyidir. Ama bol ışıklı ve güneşli olan ortamlarda görmelerinde bozukluklar oluşmaktadır. Işıkların etrafında kamaşma ve haneler görme, katarakt olan gözlerde çift görme, renklerin soluk ve zor bir şekilde algılanması, gözlük numaralarında sıklıkla değiştirilme ihtiyacı bulguların içinde yer alır. Çok belirgin olan başka bir bulgu da yakın şekilde okuma ve yakın işler adına gözlük kullanmak zorunda kalan kişilerin ileri yaşlarda olmasına rağmen birden gözlüğe olan ihtiyaçların azalması hatta gözlüksüz şekilde yakın kısımları görmeye başlamaları da olağan belirgin bulgulardandır. Bu durum aslından ikinci bahar anlamına da gelmektedir.
Kataraktın en sık görülme nedeni ileri yaşlarda olmak ile beraber nadir şekilde çocuklarda da görülebilmektedir. Yaş faktörünün dışından birçok nedenle katarakt da meydana gelmektedir. Kortizon tarzı ilaçların kullanımları, diyabet tarzı farklı sistemik olan hastalıklar, travma, gözlere farklı darbeler gelmesi tarzındaki durumlarda katarakt oluşumlarına neden olabilmektedir.
Katarkt Yaşlılık Rahatsızlığı mıdır? Gençlerde de Görülür mü?
Katarkt bebeklerde dâhil olmak üzere her yaşta görülebilir. Orta olan yaşlarda nadirdir. Yaşın ilerlemesi ile sıklığı artmaktadır. 50 ile 59 yaşları arasında, 80 yaşın üstünde olanların ise hemen hemen hepsinde bir miktarda olsa kesiflik bulunmaktadır. Ama bu kesiflik görmeyi her daim kayda değecek bir şekilde etkilememektedir.
Katarkt Oluşmasının Sebepleri Nelerdir?
Katarkt erişkinlerdeki bulunmasının en önemli olan sebebi lensin içinde yaşlanma ile birlikte var olan değişikliklerdir. Çocuklarda metobolik olan hastalıklar, anne karnında geçirilmiş olan hastalıklar, akraba evlilikleri, gebelikte var olan ilaç kullanımları, yaralanmalar ve mikrobik olan durumlar etkili olmaktadır. Ayrıca göze gelebilecek olan darbeler, göz içi iltihabı, şeker hastalığı, glokom, böbrek hastalığı, yüksek kan basıncı ve yüksek düzeylerde kortizon kullanımı katarakt yapabilmektedir.
Katarakt İlaç İle Tedavi Edilir mi?
Kataraktın cerrahi işlem dışında herhangi bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Halen denenmekte olan bazı ilaçlar olmak ile birlikte henüz başarılı olan sonuçlar bildirilmemiştir. Yani kataraktın tedavisi ameliyat ile yapılabilmektedir.
Katarakt Ameliyatı Hangi Durumlarda Kaçınılmaz Olmaktadır?
Hasta olan kişilerin aşağıda var olan durumlardan her hangi bir tanesi ile baş başa kalması durumlarında katarakt ameliyatı olması doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bu durumlar;
Görme miktarı hasta olan kişilerin günlük olan ihtiyaçlarını karşılamamaya başlamış ise, gözde bulunan iltihap tarzı bir rahatsızlık katarakt oluşturmuş ise ve tedavinin takibinin bozmaya başlamış ise, katarakt hastalığı olan kişilerin göz tansiyonunda yükseltme yapıyor ise, doğuştan itibaren kataraktlarda kayma, şaşılık ve görme azlığı yol açabilmekteyse ameliyat kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Kataraktan şüphelenen kişilerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi ve doktor kontrolü sonrasında ameliyat olması gerekmektedir. Katarakt yaşam kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Yaşam kalitesinde düşme olmaması için ve hayatınıza daha düzgün devam etmek adına ameliyat olmak en kalıcı çözümdür.
Bir cevap yazın