Kıskançlık eski çağlardan beri süre gelen hastalıklı bir duygu diyebilirim. Bizi bizden eden, içimizi yiyip bitiren olumsuz bir duygu hali.. Kıskançlıktan nasıl kurtulabiliriz?, kendimizi bu duygudan nasıl koruyabiliriz? Bizi etkisi altına aldığında ne yapmalıyız? tüm bu soruların cevaplarını gelin birlikte bulmaya çalışalım.
Kıskançlık tamamen normal ve insani bir histir ve kökeni çoğunlukla çocukluğumuza kadar dayanır. Aileye katılan yeni bir kardeş, ilginin küçük kardeşe gösterilmesi kıskançlık duygusu ile tanışmamıza büyük ölçüde sebep olabilir. Aileye küçük bir kardeş katıldığı zaman terkedilmekten ve gözden düşmekten korkarız. Kıskançlık kardeşler arasında bu şekilde gelişir. Hayatımızın ileriki zamanlarında ise bu çocukluk dönemlerindeki kıskançlık hissi ilişkilerimizde devam eder. Hepimiz zaman zaman kıskançlık yaparız ama güçlü kıskançlık duygusunun asıl sebebi kişinin kendine olan güvensizliğidir. Kıskanç bir insan sadece partnerinin sadakatinden şüphe etmekle kalmaz, kendi çekiciliğinden ve kapasitesinden de şüphe eder. Kendilerinin, beraber oldukları insanın sevgisini hak etmediklerini düşünürler.
Eşimizi, sevgilimizi, arkadaşımızı, bir başkasının başarısını vs.. bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bu olumsuz duygu hali ile nasıl başa çıkabiliriz, neler yapmalıyız…? İşte sizlere bir kaç ipucu.
1- Kendinize Güvenin
Yaşadığınız tüm olumsuzlukları unutun. Bu sayede yaşanma ihtimali olan olumsuzluklarla da daha kolay başa çıkarsınız. Başarınızı etkileceyecek olumsuzlukları unutun gitsin. Kendinizle olan iletişiminiz de çok önemlidir. Kendinize ne söylerseniz beyin bunu yapabilmek için tüm gücü ile çalışır. Bu yüzden kendinize doğru soruları sormalısınız. Neden olmasın? Ben bunu yapabilirim gibi… Hiç bir işinizi yarına bırakmayın, ertelemeyin. Anı yaşayın. Gözlemleme yeteneğinizi geliştirin ve yaşam enerjinizi yükseltin.
2- Bir listeniz olsun
Kıskançlık duygunuzu etkileyen ve tetikleyen duygu durumlarınızın bir listesini oluşturun. Bu liste kendinize ve duygularınıza daha objektif bir gözle bakmanızı sağlayacak ve kıskançlık içine düştüğünüz durumlarda size yardımcı olacaktır. Kötü duygulardan arınmanızı sağlayacaktır. Olumsuz kıskançlıkları hayatınızdan yavaşça çıkarabileceksiniz. Rolleri değiştirin ve beraber olduğunuz kişinin siz biriyle konuşutuğunuz her sefer kıskançlık yapmasının mantıklı olup olmadığını ya da duruma aşırı tepki verip vermediğini sorun.
3- İletişim kurun
Partnerinizle konuşun. Korkularınızı, endişeleriniz dozunda bir şekilde konuşmanızda fayda var. En yakın arkadaşınızın fiziğini incelemesi, bakması sizi üzüyor ve size acı veriyorsa, bunu onunla paylaşın ki ilerleyen zamanlarda bu tip konularda daha hassas olsun.
4- Birbirinize yapışık yaşamayın
Kendinize zaman ayırın, hobileriniz olsun. Resim yapın.. Müzik dinleyin, güzel bir kitap okuyun, el ve ev işleriniz için zaman ayırın. Partneriniz dışarı çıktığında siz de çıkın. Arkadaş ve dost sohbetlerine katılın. Sevdiğiniz kişi ve siz birbirinizden ayrı zaman geçirin ki konuşup paylaşacak konular ve sohbetleriniz olsun. Eve döndüğünde de onu, bütün gün ne yaptığıyla ilgili sorguya çekmeyin.
5- Kendinize değer vermeyi öğrenin
Yalnız başınıza veya partnerinizle kendinizin olumlu özelliklerinizi listeleyin. Fiziksel açıdan çekici olan yanlarınızı ve partnerinizin sizde beğendiği bütün özelliklerinizi bir kağıda yazın. Ne zaman kıskançlığınızın tekrar yüzeye çıktığını hissederseniz, bu listenizi okuyun ve kendinize onun sizi sevdiğini ve o sarışın kızı kıskanmanız için hiçbir sebep olmadığını hatırlatın.
Partneriniz hakkında sürekli olumsuz senaryolar geliştirmek ve onun size sadık olup olmadığını düşünmek sağlıklı değildir ve kıskançlığınızın hayatınızı eline aldığının göstergesidir. Eğer bu noktadaysanız, bir uzmandan yardım almanız ve onun, sizin kendinizi tekrar keşfetmenize ve kendinize ve partnerinize güvenmenizi sağlamasına izin vermeniz gerekir.
Bir cevap yazın