Tüm yenebilir hayvanlardan kurban olmayacağına dair İslam dini bildirimlerde bulunmaktadır. bunun yanında kurban olma özelliğine sahip hayvanların bazılartının da bazı koşulları sağlamış olması gerekir ki kurban edilebilsin. Yaş, hayvanın sağlığı gibi birçok etmen vardır bu konuyu belirleyen. Bunları kısaca açıklamamız gerekirse;
– Kesileceği yere kadar gitmeye takati olmayan, zayıflıktan ilikleri erimiş olan, bir ya da iki gözü kör olan hayvandan
– Burnu kesik olan kulaklarından bir tanesi olmayan hayvanlardan kurban olmaz.
– Keçi, koyun ya da sığırın bir memesi kurumuş ya da gitmiş ise kesmek caiz olmaz. Ama yavrusunu emzirebilir durumdaysa caiz olur.
– Ölmek üzere olan hayvanları kurbanlık yamak caiz olmayacaktır.
– Dişsiz olan hayvanları kurban yapmak caiz değildir. Dişlerinin birçoğu varsa kerahatle caiz olmaktadır. Bu tür hayvanlardan kurban olmaz.
– Rehin almış olunan hayvanlar, emanet olarak alınan hayvanları kişiler kendilerine kurban yapmak isterlerse caiz olmayacakdır.
– Doğduğunda kulağı olmayan ve kulağının bir tanesi dibinden kesilen hayvanları kurban olarak kesmek caiz değildir. Gözünün görmesi oldukça fazla azalır, kuyruk ve kulak fazlasıyla kısalır ise kurban olarak bu tarz hayvanları kesmek caiz olmayacaktır.
– Kadın kocasının, koca karısının kurbanlarını izinleri olmayarak kendisi için kesmeye kalkar ise caiz olmaz. Kıymetini vererek razı etmeye çalışsa da caiz olmayacaktır.
HANGİ HAYVANLARDAN KURBAN OLMAZ DEMEK HATALI OLUR?
– Sadece deve, davar ve sığırlardan kurban olur. Sığır denilince tosun, düve, dana, manda, boğa, inek, davar denilince keçi ve koyun akla gelmelidir.
– Erkek hayvanda dişi olan hayvan da kurban olur. Keçinin dişisi, koyunun beyazı siyahından çok olanı ve erkeği daha çok sevaptır. Kıymetleri eşit olacak ise koyun sığırlardan daha sevaptır.
– Yünleri kırkılmış olan koyunları kurban olarak kesmek mekruhtur.
– Devenin 5, sığırın 2, davarın 1 yaşını geçmesi gerekmektedir. 6 aylığı geçen kuzular iri yapılıysa kurban olarak kesilebilir.
– Eti yenebilen vahşi olan hayvanlardan kurban olmaz. Yabani koyun, yabani lama, yabani buffalodan kurbanlık hayvan olmaz. Melez yapısı bulunan hayvanlarda anneye itibar edilmelidir. Örneğin yabani olan bir koç ile evcil bir koyundan meydana gelecek olan yavrular kurbanlık edilebilmektedir. Erkek olan bir keçi bir geyik ile çiftleşir ise ortaya çıkacak olan yavrudan kurban kesinlikle olmaz. Yani anası evcil ise kurbanlık olabilir.
– Hasta olan, ölmez üzere olan, bir ayağı kesik olan, kulağı ya da kuyruğunun bir çoğunluğu olmayan, dişlerinin yarısı olmayan, topal ve yürüyemeyen ve bir gözü kör olan hayvanda kurban olmaz.
– Dili ya da burnu kesik olan veya hayvanın çoğunluğu yok ise kesinlik kurbanlık olmaz.
– Tüyü dökülmüş, gebe, husyeleri küçük olan hayvanları kesmek mekruhtur.
– Kurbanlık olan tosun ile çift sürmek ve ona binmek kesinlikle mekruhtur.
– Sığırda 2, davarda 1 meme kesik ise kurban olmaz. Kurban olabilmesi için davarın ya da sığırın yavrusunu emzirmesi gerekmektedir.
– 1 veya 2 kulağı yok ise, kuyruğu kesik ise, 2 kulağının birisi kökten kesik ise kurban olmaz.
Bir cevap yazın