Kuru baklagiller Türk mutfağında önemli yer kaplar. Kuru baklagillerin vücuda sağladığı yararlar saymakla bitmez. Protein oranı yüksek olarak bilinen baklagiller fiyat olarak etten ucuz olduklarından çok sık tercih edilir. Baklagillerin her birinin kendine has önemli faydaları bulunur. Vücudu hastalıklara karşı korudukları söylenir. Kan şekerini yükselttikleri söylenmektedir. Kolesterol için de faydalı olduğu söylenmektedir. Vücuda bu denli yarar sağlayan baklagillerin başında, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, mercimek ve börülce gelir. Baklagiller, köklerinde havanın azotunu biriktirir. Baklagillerin bu özellikleriyle de toprağı zenginleştirerek fayda sağladıkları söylenebilir. Baklagiller; karbonhidrat ve protein kaynakları olarak bilinir.
KURU BAKLAGİLLER NASIL PİŞİRİLMELİ?
Baklagiller pişirilirken bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir. Bazı püf noktalarına dikkat edilmemesi durumunda baklagillerin sindirimi zorlaşır. Sindirimin kolay olmasının sağlanması için öncelikle suda ıslatılması gerekir. Islatılma süresi en az 8 saat olmalıdır. Bu şekilde ıslatılan baklagilleri pişirmek kolaylaşır. Islatılmasındaki amaç gaz yapmasını engellemektir. Islatılan baklagillerin içerisinde bulunan gaz yapan maddeler ıslatılan suya geçmektedir. Baklagillerin muhafaza edileceği ortam seçiminde de önem verilmesi gereken detaylar vardır. Kuru baklagiller muhafaza edilmesi için, nem ortamından uzak olan alanların seçilmesi gerekir. Nem ortamında bulunan kuru baklagiller bayatlar ve besin değerleri düşer. Nemli ortamlarda bir süre sonra baklagiller küflenmeye başlayabilir ya da çürüyebilir.
Soya fasulyesinin yüksek protein içeriğine sahip olduğu bilinir. Tüm dünyada soya yaygın olarak kullanılmaktadır. Soyanın yan maddeleriyle de protein alımı sağlanmaktadır. Özellikle menopoz dönemindeki şikâyetleri önlediği bilinir. Soya sütü kalsiyum kaynağı olarak bilinir. Baklagillerin faydaları arasında kalp hastalıklarına olan yararı söylenebilir. Böylelikle baklagillerin, kalp krizi neticesinde oluşabilecek ölüm oranını azalttıkları söylenmektedir. Baklagiller diyabeti dengede tutmaktadır. Bağırsakların tedavisi için de baklagillerin faydalı olduğu bilinir.
Nohut Nasıl BİR Yarar Sağlar?
Nohut, protein kaynağı sunan kuru baklagillerden biridir. Nohut yapısında bulunan nişasta ve azot zenginliğiyle tanınır. Ayrıca nohut, fosfor ve fosfat gibi mineralleri de içermektedir. Önemli kalsiyum kaynağı olarak da söylenebilir. Nohut, bağırsakları yumuşatma konusunda yarar sağlar. Vücudu güçlendirme ve iştah açma gibi özelliklere de sahip olan iyi bir besin kaynağıdır.
Mercimeğin Sağladığı Yararlar
Mercimek, yeşil ve kırmızı mercimek olmak üzere Türk mutfağının vazgeçilmezi olan baklagiller arasında yer alır. Sağladığı yararlar bir hayli fazladır. Vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır. Gözlere fayda sağlar. Bağışıklık sistemi için de faydalıdır. B vitamini takviyesi yaptığı da söylenebilir.
Kuru Fasulyenin Sağladığı Yararlar
Kuru fasulye en önemli kuru baklagiller arasında yer alır. Kuru fasulyeye protein deposu benzetmesi de yapılmaktadır. Kuru fasulyenin kemiklerin güçlenmesinden faydası olduğu söylenmektedir. Ayrıca sağladığı faydalar arasında sinirleri güçlendirme özelliği de yer alır. Et yemeyi sevmeyenlerin protein ihtiyacını karşılayabilecek en önemli besin grubu olarak bilinmektedir. Diyet yemeklerinde dahi kuru fasulyenin önerildiği bilinir.
Bir cevap yazın