Cildimiz deri ile vücudumuzu kaplayan örten ve bazı görevleri olan en büyük organımızdır. Derimizin görevi vücudumuzu kimyasal fiziksel bir takım etkilere karşı korumak, nem dengesini ayarlamak vücut ısısını korumaktır. Bütün bayanlar temiz güzel ve sağlıklı güzel bir cilde sahip olmak isterler. Fakat bunun için bir sürü işlem yapmak zorunda kalırlar. Cildimizin güzel ve sağlıklı olması mutlaka günlük bakımına ve nemlendirici kullanmaya özen gösterelim. Bakımsız kalan cilt zamanla kuruyup yaşlanmaya maruz kalacaktır. İşimiz daha da zorlaşacaktır. Cilt kuruluğu tek sebebe bağlı değildir. Doğuştan kalıtsal da olabilir. Zamanla da oluşabilir. Cildimize yaptığımız bakımları cilt tipimizi belirledikten öğrendikten sonra uygulamalıyız. Hangi cilt tipine sahipsek ona ait bakımları yapmalıyız. Bizim burada asıl konumuz olan kuru ciltli olanlar nelere dikkat etmelidir. Şimdi biraz bu konu hakkında araştırmalar yapalım.
Kuru ciltli olmanın sebepleri arasında deterjanlar, sıcak su, rüzgar, güneş, dar giysilerden oluşan sürtünme, klimaları örnek verebiliriz. Egzama, kalıtsal rahatsızlıklar, tiroit çalışmaması, kilo kaybı da cilt kuruluğuna yol açar. Cilde oluşan kuruluk aslında kolayca anlaşılabilir kuruluk meydan gelen cilt rendi matlaşır ve gri bir hale dönüşür. Kuruluk oluştukça gerilme, soyulma, kepeklenme, cilt üzerinde kaşıntılar ve çatlaklar oluşur. Eğer dikkate alınmazsa çok büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kuru ciltler genellikle nem oranı açısından zayıf ve mat bir görünüme sahip olan cilt türlerinden biridir. Kuru ciltler ince bir yapıya sahiptir. Deride genellikle pul pul dökülmeler mevcuttur. Kuru olmaları nedeniyle gergin bir cilt olup erken yaşlanan bir cilttir. Kuru cilt yapısında inceliğinden dolayı kılcal damarlar deriye yakın olduğu için kırmızı benekli ve pembedir derileri. Kuru ciltlerin yağa ve neme çok ihtiyaçları vardır. Diğer cilt tiplerine göre daha özen göstermelidirler ciltlerine. Kuru cilt içinde en başta temizlik önemlidir. Cildimize bakım uygulamadan önce makyajlı olan yerler temizlemeliyiz. Kuru cildin en önemli dostu temizleme sütleridir. Peelingden uzak durmalıdırlar. Zaten ince bir cilt yapısı oldukları için zarar verebilirler. Yapılacaksa bile çok nazik hareket edilmelidir. Zara vermeden uygulanmalıdır. Kuru olan ciltlerde sivilceye pek rastlanmaz. Kuru ciltler alkol içermeyen tonikler kullanmalıdır. Cilt kuruluğu özellikle vücudumuzun en çok kol ve bacaklarında görülür. Cilt kuruluğunu yoğun yaşaya kişiler mutlaka bir dermatoloji uzmanından yardım almalıdır. Cildin kuruluğuna göre ilaçlar kullanması gerekebilir.
-Uzun süreli değil kısa süreli duş alınmalıdır: uzun süre yapılacak olan duşlar ciltte kuruluğa yol açarlar. Duştan çıktıktan sonra mutlaka vücuda nemlendirici uygulanmalıdır.
-Soğuk kış mevsiminde eldiven ve yüzümüzü koruyacak ürünler kullanmalıyız. Soğuk havada açık kalan cildimizde kuruluklar meydana gelir.
- Bulunduğumuz ortamları mutlaka nemlendirmeliyiz.
- Güneş koruyucu nemlendiriciler kullanmalıyız.
- Özellikle çalıştığımız alanları nemli tutmalıyız.
- Kimyasallarla temastan kaçınmalıyız.
- Fazla güneş , rüzgara maruz kalmamalıyız.
- Sigaradan uzak durmalıyız.
Özellikle yaz mevsiminde kuru cilde sahip olan kişiler su tüketimine ayrıca özen göstermelidirler. Cilt kuruluğunun önüne geçmek için su içmeye gayret etmeliyiz. Bol su içerek nem dengesini korumalıyız. Yanlış yapılan diyetler de cilt kuruluğuna yol açar. Hızlı bir şekilde verilen kilolar cildin dengesini etkiler. Yediğimiz besinlere dikkat etmeliyiz. Dengesiz beslenmemeliyiz. Sıvı yağ tüketimine biraz daha fazla önem vermeliyiz.
Kullandığımız ürünler yağ içeriği biraz fazla olmalıdır. İçeriğinde peptit ve protein olanlar kuru ciltlere sıkılık veren kollagenle cildi korurlar. Kuru cilt nemlendiricileri mutlaka gliserin, sodium sorbitol içermelidir.
Kuru ciltli olanlar cilt bakımını günlük olarak yapmaya özen gösterin. Ürünlerinizi düzenli kullanın ve suyu bol bol tüketin.
Bir cevap yazın