Günümüzde istenmeyen tüyler hem kadınların hem de erkeklerin ortak sorunu halini almıştır. İnsanlar bu istenmeyen tüylerden kurtulmak için ağda, tüy dökücü/jilet gibi birçok yöntem uygulamakta olup çözüm alamayanlar ve tamamen kurtulmak isteyenler lazer epilasyon uygulamasına başvurmaktadır. Lazer Epilasyon Uygulaması, vücuttaki istenmeyen tüyler için cilt uzmanları tarafından uygulanan yoğunlaştırılmış ışık teknolojisinin kıl köklerine uygulanarak kıl köklerinin tahrip edilmesi sonucu yok edilmesi işlemidir. Kıl kökleri tahrip edilerek ortadan kaldırıldığı için bu sorunu çözüme ulaştırma oranı diğer tüm yöntemlerden daha yüksektir. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için lazer epilasyon uygulamasının tedavi ve sonuç aşamaları bireylerin hormon değerleri, yaşları, genetik yapıları, kullandıkları ilaçlar gibi faktörler sebebiyle değişmektedir.
Uygulanan Bölgeler ve Tedavi Süresi
Lazer epilasyon yüz, sırt, bacak, koltukaltı, kollar, bikini bölgesi gibi vücudun çoğu bölgesinde uygulanabilir. Tüylerin rengi ve direnci, kullanılan cihazlar (Alexandrite lazer, NdYag lazer, Diode lazer…) uygulamanın süresini etkilemektedir. Önemli olan doğru tespitler yapıp uygun tedaviyi uygulamaktır. Bu açıdan uygulamayı yaptıracağınız yer ve yapacak olan uzmanın önemi büyüktür. Süre açısından vücut bölgelerinde bazı kişiler için 4-5 seans, yüz bölgesinde ise 6- 12 seans yeterli olurken bazı kişiler içinse bu süre biraz daha uzun olabilmektedir.
Tedavi Öncesi ve Sonrası Bakım Süreci
Tedavi uygulamasından önce tüy köklerine etki edebilecek uygulamalardan(ağda, epilatör …) kaçınılmalıdır. Seanslardan 3 gün önce tüylerin tıraşlanması 1mm boyutunda olması uygulama için yeterli olmaktadır. Ayrıca cildi kurutucu ürün kullanımından kaçınılmalıdır.
Tedavi uygulamasından sonra zorunluluk hali olmadığı sürece güneş ışınlarına maruz kalınmamalıdır. Çünkü güneş ışınları uygulama bölgesinde tahrişe, lekelere vs. sebebiyet verebilmektedir. Bunu önlemek için en az 30 SPF korumalı güneş kremi ve cildin kuruması önlemek için nemlendirici kremlerin kullanılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Uygulamanın Olumlu ve Olumsuz Yönleri
Uygulanan kişilerin için uzun süre etkili bir tedavi yöntemi olmasının yanı sıra seans uygulaması süresi açısından da oldukça pratiktir. Vücudun neredeyse tüm bölgelerinde uygulanabilir olması da tüm istenmeyen tüylerden kurtulmayı sağlamaktadır ayrıca istenmeyen tüylerin temizlenmesi sırasında oluşabilen batık, tahriş gibi durumları ortadan kaldırmaktadır.
Uygulamam en büyük dezavantajlarından birisi kesin bir etki oranı vermemesidir yani bazı kişilerde %98-99 etkili olurken bu oran bazı kişilerde %70 de olabilir. Genel olarak koyu renkli tüylerde daha çok etkili olan uygulama açık renkli tüylerde pek de etkili olmamaktadır bu sebeple bu oran tamamen hasta profili ile ilgilidir. Uygulama sırasında az da olsa yan etkiler olabilir fakat uygulanan yanlış tedavi sonucunda tıbbi tedavi gerektirecek şekilde de olabilir ayrıca kullanılan cihazlar ve uygulama yapılan ortamın hijyen şartları da bu durumu etkilemektedir.
Lazer Epilasyon Uygulanan Bölgelerde Yeniden Tüylenme
Uygulamanın etkisinin yanında yanlış uygulama sebebiyle kıl köklerinin lazerle uyarılması sonucunda tüyler eskisinden daha kalın ve yoğun şekilde de çıkabilmektedir bu gibi sonuçlar doğru tedavinin önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Lazer uygulaması %80-90 oranında etkili olmaktadır, kişilere yapılan uygulama sonucunda lazer ışığı emmeyen tüyler kalabilmektedir. Bazı uzmanlar kalan tüyler için iğneli epilasyon önererek etki oranını daha da arttırmaktadır. Kalan tüylerin temizlenmesi sırasında hastaların en çok merak ettikleri nokta tedavi uygulanan tüylerin tekrar çıkıp çıkmayacağıdır. Kıl köklerin hepsi farklı dirençtedir. Uygun yapılan uygulamalar sonucunda çoğunun direnci kırılmış olur bu sebeple kıl köklerinin tahrip olması sonucunda normal şartlarda mevcut tüylenme ortadan kalkmaktadır. Fakat daha sonra vücutta “Over veya Böbrek Üstü Tümörü”, “Polikistik Over Sendromu(PCOS)” veya Polikistik Over Sendromu sebebiyle “Hirsutismus” hormon değişikliği gibi bir durumun oluşması halinde tahrip edilen tüy köklerinin yeniden canlanması gibi bir durum oluşabilir. Lazer epilasyon uygulaması sonrasındaki hamilelik süreci sonunda yaşanılan hormon değişikli sebebiyle özellikle tedavi yarım kalmışsa uygulanan tedavinin etki ettiği tüylerin bir kısmının bazı hastalarda yeniden çıktığı gözlemlenmiştir. Tedavi tam olarak bittikten sonraki hamilelik süreci sonundaki hormon değişikliği sebebi ile %80-90 etki ile temizlenmiş bölgelerde nadiren de olsa hafif tüylenmeler bazı hastalarda görülmektedir.
Lazer epilasyon uygulamasında etkili sonuç elde edebilmek için hastanın vücut özellikleri ile uygun tedavi uygulanmalıdır. Tedavi öncesi ve sonrasında uygulamayı zorlaştıracak işlemlerden kaçınılmalıdır fakat vücutta farklı sebeplere bağlı hormon değişikliği sonucunda ufak da olsa tekrarlama ihtimalinin mevcut olduğu göz ardı edilmemelidir.
Bir cevap yazın