Bir çoğumuz annelerimizden misafirlikte nasıl davranmamız gerektiğine dair nasihatler alarak büyüdük, yine de atlamış olabileceğimizi düşündüğümüz görgü kurallarını hatırlayıp bir davette uyulması gereken kuralları günümüz şartlarına ve stiline adapte edip gündeme getirdik.
Giyimde şıklık: Arkadaşlarımız ve dostlarımızla ne kadar samimi olsak da bir akşam yemeği davetine giderken şık olmalıyız. Salaş kıyafetlerle gidemeyiz. Gece elbisesi giymemiz de gerekmiyor. Kendi zevkimize ve renk seçimlerimize uygun bir kombini aksesuarlarla tamamlayıp davete gidebiliriz.
Hediyemizi unutmayalım: En azından gününün yarısını bizim için özel bir sofra hazırlamak için ayıran ev sahibi arkadaşımıza şık bir jest yapalım. Küçük de olsa bir hediye alalım. Hiçbir şey bulamazsak bile hiç olmazsa bir buket çiçek veya tatlı götürelim. Arkadaş veya dostlarımızın çocukları varsa, onlar için de uygun hediyeler götürmek hoş olacaktır.
Sofraya oturmak için herkesi beklemeliyiz: Yemeğe davetliyiz karnımız çok aç ve sofra hazır. Ev sahibi canciğerimiz bile olsa, içeri girer girmez sofraya oturmayalım; ev sahibinin buyur etmesini bekleyelim. O arada hediyemizi verebiliriz. İlk defa gittiğimiz bir evde, bir davetteysek meraklı gözlerle etrafı süzmek de pek hoş bir davranış olmaz.
Sofra kurallarına uyalım: Her ne kadar ev sahibi “evimizdeymiş gibi rahat davranabileceğinizi” söylemiş olsa da sofra kurallarına uyalım. Sofraya oturur oturmaz peçetenizi kucağımıza serelim. Masadan kalkmamız gerekirse peçeteyi yemek tabağının sol tarafına bırakalım, asla sandalye üzerine koymayalım. Tabağımıza konulan yemekleri bitirmek zorunda değiliz ancak ne kadar istediğimizi söylememizde bir sakınca yok. Sofrada sigara içmeyelim, servislerdeki yiyeceklere kendi çatalınızı değdirmeyip, sadece tadına bile bakacak olsak, mutlaka servis kaşığıyla tabağımıza alalım.
Yemek bittikten sonra tabağımızı kenara itmeyip, ev sahibinin tabağımızı almasını bekleyelim. Çatal-bıçakla, peçeteyle, hele hele de cep telefonunuzla asla meşgul olmayalım. Yemekten sonra ev sahibine teşekkür etmeyi unutmayalım.
Çocuklarımıza göz-kulak olalım: Çocuklarımız ev sahibinin çocuklarıyla çok iyi anlaşıyor, odasında iyi vakit geçiriyor olsa bile arada bir kalkıp kontrol edelim. Ortalığı çok karıştıracak, kırılıp dökülecek aktiviteler yapmalarına engel olalım. Çocuğumuzu misafirlikte nasıl davranması gerektiği konusunda önceden yeterince bilgilendirelim.
Bir cevap yazın