Artık boş verme zamanı. Bazen tüm dünyanın yükünü omuzlarımıza alırız ve dünyanın yaşanılabilir bir yer haline getirmek yerine, yaptığımız tek şey, gereksiz yere kendimize stres yapacak şeyler bulmak. İşte size zihninizin bulanıklığını gidermeniz ve daha umursamaz hissedebilmeniz için ipuçları.
1. Başkalarının Düşündükleri
İstediğiniz gibi davranın. Ne yapmanız gerekiyorsa onu yapın, başkalarının ne düşündüğüyle fazla ilgilenmeyin. Sizin hayatınız, sizin kararlarınız ve sizin seçimleriniz bunlar. Başkaları sizi yargılamayı sever ama onlar yargılasa bile siz neden bunları dikkate alasınız ki? Sadece siz kendinizi yargılayabilirsiniz. Bu düşünceleriniz başkalarına komik geliyorsa, eğlenmelerine izin verin. Başkalarının söylediklerini gereğinden fazla önemserseniz, hayatınızı kendiniz için değil onlar için yaşamış olursunuz.
2. Geçmişteki Hatalar
Hepimiz hatalar yapıp hayatımızı alt üst edebiliriz. Hayat böyle devam eder. Hatalarınız yüzünden kendinize kötü davranmayın. Herkesin zaman zaman hatalar yapabileceğini ve bunun insan doğasının bir parçası olduğunu kabul edin. Ara sıra kendi hatalarınızı görmezden gelmeye çalışın. Kendinizi affetmeyi öğrenin.
3. Başarısızlık
Herkesin korktuğu kelime. Aslında korkutucu olmasına gerek yok. bu, sizin başarısızlığa karşı tutumunuza göre değişir. Başarısızlığı mükemmel olmamanın bir sonucu olarak düşünüyorsanız, her zaman mutsuz olursunuz. Başarısızlığın daha gerçekçi bir diğer tanımı da, pes etmektir. Pes etmezseniz, başarısız olmazsınız. Başarısızlığı, öğrenme süreci, deneme ve hataların olabileceği bir dönem olarak düşünün. Başarısızlığı, düşmanınız olarak değil, arkadaşınız olarak görün.
4. Sahip Olamadıklarınız
İnsanlar hep ellerinde olanları değil, olmayanları düşünürler, bu da onların içinde bulundukları durumu kabullenmelerini zorlaştırır. Sahip olamadıklarımızı düşünüp durur ve kendimizi yoksun hissederiz. Neden böyle yapıyoruz? Müşterilerime her zaman sahip oldukları şeylerin olumlu taraflarını ve sahip olamadıkları şeylerin de olumsuz taraflarını düşünmelerini söylerim. Sahip olamadığınız şeyleri sürekli düşünerek neden kendinize eziyet edesiniz ki? Böyle bir düşünme şekli size hiçbir fayda sağlayamayacaktır. Hayatınızda sahip olduğunuz için mutlu olduğunuz şeylerin listesini yapın. Her zaman için daha fazlasına ya da daha azına sahip olanlar da vardır. Elinizde olanların aslında sizin için yeterli olduğunu unutmayın.
5. “Ya Olursa”lar
Gelecekte bizi nelerin beklediğini konusunda sürekli endişelenerek deliye dönebiliriz. Kimse gelecekte ne olacağını bilemez (medyumlar aksini iddia eder) ve belki de hiçbir zaman gerçekleşmeyecek kötü şeyleri düşünerek kendinizi harap etmenizin bir anlamı yok. Böyle şeyler için sürekli endişelenmenin size enerji kaybettirmek ve dikkatinizi dağıtmaktan başka bir şey kazandırmayacağını bilin. Şimdi bir şeyler yapmanız gerekiyorsa, ona odaklanın. Eğer şimdi yapabileceğiniz bir şey yoksa, endişelerinizi rafa kaldırın.
6. …. Olduğunda Mutlu Olacağım Şeklinde Düşünceler
Beklediğimiz bir şey olduğunda mutlu olacağımıza inandığımızda, bu beklediğimiz şey olana kadar hayatımızı askıya alıyoruz. Sürekli beklediğiniz bir şeye göre kendinizi ayarladığınızda, hayatınızda şu an yaşadığınız güzel anları kaçırıyorsunuz demektir. Ana odaklanın ve geleceğinizle ilgili endişelerinizi bir kenara bırakın. Şu anda mutlu olmaya çalışın. Mutluluk, belli bir şey sonucunda ulaşmanız gereken bir şey değil, hep sahip olmanız gereken bir şeydir.
7. Pişmanlıklar
Pişmanlık, hayatımızın bir parçasıdır. Geçmişi geri getiremeyiz, bu yüzden geçmişimize felsefik açıdan yaklaşmak daha mantıklı olur. Pişmanlıklarınızdan bir şeyler öğrendiniz mi? Eğer yaptıklarınızı bir daha yapmamanız gerektiğini ya da olaylara farklı bir açıdan yaklaşmanız gerektiğini öğrendiyseniz, pişmanlıklarınızdan ders çıkarmışsınız demektir. Her şeyin geride kaldığını ve hatalarınızı kabullenin ve yolunuza devam edin.
8. Reddedilme
Hepimiz reddedilmekten o kadar çok korkuyoruz ki, yerimizden kımıldayıp samimi ilişkiler kurma umuduyla riske bile girmiyoruz. Üzülebileceğiniz riskini göze alarak, ilişkilerinizi samimi bir hale getirmenin yollarını deneyin. Korkunuzdan ne kadar çok kaçarsanız, onu o kadar büyütürsünüz. Duygularınızla başa çıkabileceğinizi ve bunun sonuçlarına da katlanabileceğinizi kendinize gösterin. Böylelikle reddedilme korkunuzdan kurtulacak ve daha rahat hissedeceksiniz. Ortaya çıkan sonuç umduğunuz gibi olmasa da, gözünüzde büyüttüğünüz kadar da kötü olmadığını ve sonuçlarıyla da gayet başa çıkabileceğini göreceksiniz. Birazcık cesur olun ve maceralardan kaçmayın.
9. Toplumun Beklentileri
İncecik ol, güzel ol. Zengin ve statü sahibi olduğunu belli et ki insanlar sana hayran olsun. Ne kadar da anlamsız şeyler bunlar. Kendinizi olduğunuz gibi sevip kabullendiğinizde, kendinizi kimseye kanıtlamak zorunda kalmazsınız. İnternet sitelerindeki kusursuz fotoğraflara aldanmayın. Bu fotoğrafların çoğu, montajlı. Sizi mükemmel görünmeniz gerektiğine inandırmak için yapılmış. Bunları ciddiye almayın. Hepimiz mükemmel fotoğraflara bakmaktan keyif alıyoruz ama bu fotoğrafların çoğunun dijital ortamda düzeltildiğini ve doğal olmadığını unutmayın. Kendinizi kusurlarınızla beraber sevin. Kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeyi başardığınızda, özgürlüğünüze kavuşacaksınız.
10. Yeterince İyi Olmak
Yeterli olmadığımızı hissediyoruz çoğumuz. Rekabetçi bir dünyada yaşıyoruz. Bir birey olarak, kendimizi geliştirmek istememiz gayet güzel. Fakat kendimizi başkalarıyla kıyaslayıp yetersiz olduğumuz gibi negatif düşünceleri içselleştirmemiz, hiç de iyi olmaz. Bu tarz düşünceleri her zaman sorgulayın. “Yeterince iyi”nin ölçütü ne? Yeterince iyi olmayı tanımlayan ve uluslar arası geçerli olan kitap hangisi? Kendinizle, bulunduğunuz yerle ve elde ettiklerinizle mutlu olun, tüm yapmanız gereken tam da bu.
Hepimiz gereksiz yere endişeleniyoruz ve kendi kendimizi yıpratıyoruz. Yukarıdaki 10 maddeyi hatırlayın, endişelendikleriniz listesinden mutlaka çıkarmanız gereken şeyler bunlar. Umarım bunları yaptıktan kendinizi çok daha hafif ve rahat hissedersiniz.
Bir cevap yazın