Olgunluk, etrafınızda olan biteni anlayabilme, olayların arkasındaki mantıksal sebepleri kavrayabilme, sonuçları ile tamamen yıkılmayacak kadar bilinçi olma halidir. Olgunlaşmış insan baskıları göğüsleyebilecek, etrafındaki olumsuzluklarla soğukkanlı yaklaşabilecek durumdadır. Aşağıdaki belirtilere bakarak ne kadar olgunlaşmış olduğunuzu görebilirsiniz.
1. Az Konuşup Çok Dinlemek
Biz insanlar daha çok dinleyip (iki kulağımız var) daha az konuşmaya (bir tek ağzımız var) başlamamız gerektiğini anladığımızda daha fazla öğreneceğiz. Söyleyeceklerimiz ne olursa olsun mantığa dayalı olacak. Daha az konuşup daha çok dinlemek, dinleyicilerinize rasyonel bir çizgide olduğunuz izlenimini verir. Bu sayede daha çok ciddiyetle dinlenir, daha özgüvenli hissedersiniz. Bu, öncekinden daha olgun bir birey olmanın ilk belirtisidir.
2. Sorumluluklardan Kaçmamak
Hepimiz hayatımızda sosyal düzen içinde rollerimizi oynamak durumundayız. Ailemiz için olsun, topluluğumuz için olsun, arkadaşlarımız ya da ülkemiz için, bir şekilde düzenekler içinde konumlandırılmış ve rol biçilmiş durumdayız. Ayrıca dünyadaki başarılı tür olarak gezegendeki diğer türlerin iyiliğinden de sorumluyuz. Bu bağlamda düşündüğünüzde daha sorumlu şekilde hareket ediyorsunuz. Sadece görevlerinizi yerine getirmekten ziyade, evren için de sorumlu davranmak durumundasınız. Bu sizi evrendeki olgun bir birey olarak tanımlar.
3. Daha Az Tartışmacı, Daha Fazla Uyumlu Olmak
Haklı olduğunuzu düşündüğünüz fakat kazandığınızda bir arkadaşınızı yitireceğinizi bildiğiniz tartışmalarınız olmuştur. Bundan yola çıkarak, tartışmaktan geri durmak bu zamanlarda akıllıca olacaktır. İşler normale döndüğünde siz ya da karşı taraf büyük olasılıkla birbirinizin bakış açılarını daha iyi kavrayacaktır. Bu yüzden sizinle aksi yönde fikir belirten kişinin daima haksız olduğuna kanaat getirmekten sakının. Daha az tartışmacı olarak karşınızdakine daha fazla alan bırakıp ona daha fazla saygı gösterirsiniz. Aynı zamanda kendinize karşı tarafın bakış açısını daha iyi anlamak için zaman kazandırmış olursunuz. Ayrıca başkaları tarafından daha fazla saygı görürsünüz. Olgunluğunuz dışa yansıtılmış olur.
4. Her Mevsimin Tadını Çıkarmak
Çoğumuz yazı ya da kışı, ilkbaharı ya da sonbaharı diğer mevsimlere tercih eder. Herkesin bir favori mevsimi olmuştur. Fakat diğer mevsimler geldiğinde daha az iyi hissetmenin pek bir anlamı yok. Mevsimler de hayatın kendisi gibi döngüsel olarak ilerler. Biri giderken diğeri gelir. Kimsenin kontrolünde olmadan. Öyle ki, her ne kadar kontrol dışı da olsa mevsimlerin değişikliğini seviyorsanız olgun bir birey olduğunuz söylenebilir.
5. Gülümseyebilmek
Hayat karmakarışık bir süreçtir. Gelecekle ilgili bilim insanları/araştırmacılar her ne kadar tahmin yürütseler de hayat öngörülemez kalmıştır. Sabah erkenden gününüzün planını yaparsınız, akşamüstü beklenmeyen bir iş için değiştirmek zorunda kalırsınız. Mesele ne olursa olsun her durumda gülümseyebilmek beden ve zihin için oldukça etkilidir. Bu yüzden, kendinizi sık sık gülümser halde buluyorsanız, bunu olgunlaştığınıza bir işaret olarak görebilirsiniz.
6. Yaşlı ve Çocukları Sevmek
Neredeyse hepimiz arkadaşlarımızla takılmayı severiz. Bu arkadaşların birçoğu da aynı yaş grubundan olduğumuz kişilerdir. Fakat siz yaşlı ve çocuklarla zaman geçirmekten zevk alıyorsanız, kendinizi olgun bir birey olarak nitelendirebilirsiniz. Aynı yaş diliminde olmadığınız insanlarla vakit geçirmek hayatın başka yönlerine de eğilebilmenize olanak sağlar. Bu tür tecrübeler hayatınızın ilerleyen dönemlerinde kendini hatırlatacaktır.
7. Harcadığınızdan Fazlasını Biriktirmek
Bu maddenin detaya pek ihtiyacı yok gibi. Harcadığınızdan fazlasını bir kenara koymak ne kadar olgun olduğunuzu gösteren açık bir ifade.
8. Daha Fazla Okumak
Bilginin hüküm sürdüğü bu çağda güncel olmak büyük önem arz ediyor. Güncel ve bilgi sahibi olmanın da muhtemelen en doğru yolu okumaktır. Okumaya daha fazla vakit ayırmak, meşgaleniz ile ciddi şekilde ilgileniyor olduğunuz anlamına gelir. Ki bu da bir olgunluk göstergesidir.
9. Başkalarına Olduğu Kadar Kendinize de Özen Göstermek
Hayatın koşuşturması içinde zaman bulup kendinizle, başkalarına olduğu kadar ilgi gösteremeyebilirsiniz. Kendinizin de etrafınızdakilerden daha az önemli olmadığının farkına varmak durumundasınız. Bu sebeple kendinize zaman ayırmalı, bedeniniz ve zihninizle daha fazla ilgilenmelisiniz. Dönüş olarak bu size görevlerinizde daha başarılı olmanızı sağlayacak ve sizi daha sorumlu ve olgun bir birey haline getirecektir.
10. Olgunluğu Aramak
Bu makaleyi okuyorsunuz; bu eylemin kendisi bile olgun bir birey olmak konusunda ciddi olduğunuzu gösterir. Artık sorumluluklarınızı kendiniz göğüslüyor, varlığınızı anlamlandırmaya çalışıyorsunuz. Dolayısıyla, sorumlu ve olgun bir birey olmanın yolundasınız. Bu da başlıbaşına bir olgunluk belirtisidir.
Olgunluk, sorumluluğu da beraberinde getirir. Sorumluluk anlaşıyı doğurur. Anlayış da özgüveni yaratır. Dünyaya olgun bir birey olduğunuzu güvenle gösterin.
Bir cevap yazın