Paskalya çöreği, her yıl Nisan ayında kutlanan Paskalya bayramında özellikle Ermeni’ler tarafından yapılan geleneksel bir tür tatlı çörektir. Türkiye’de oldukça yaygın olan bu çöreği hemen her pastanede görebilirsiniz. Kabarık ve mayalı bir çörek olan bu leziz ve göz alıcı paskalya çöreği tarifini sizler için yazdım. Mahlep baharatının özel ve hoş kokusu bu çöreği pişirdiğinizde tüm evinizi saracak. Yapılış aşamaları bir parça uzun olsa da bence buna değer… Özellikle kahvaltılarda tüketebileceğiniz ya da beş çaylarında misafirlerinize ikram edebileceğiniz bu çöreği çay ya da kahve eşliğinde yiyebilirsiniz.
Paskalya Çöreği İçin Malzemeler:
- 1 çay fincanı süt
- 1 çay fincanı tereyağı
- 1 çay fincanı margarin
- 1 çay fincanı şeker
- ½ çay fincanı ılık su
- 6 çay fincanı un
- 2 çay kaşığı şeker (maya için)
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı mahlep
- 1 yemek kaşığı susam
- 5 yumurta
- 2 paket kuru maya
- 1 yumurta (üzeri için)
Paskalya Çöreği Yapılışı:
Bir tencereye margarin, tereyağı ve sütü koyun. Orta ateşte yağ eriyip kaynayana kadar pişirin ve sonra şekeri ekleyip karıştırın. Şeker iyice eritince ocağı söndürün.
Küçük bir kaseye 2 çay kaşığı şekeri koyun ve suyu ekleyip iyice karıştırın. Üzerine mayayı ilave edip karıştırın. 10 dakika kenarda bekletin.
Geniş ve derin bir kaba yumurtaları kırın. İyice çırpın. Üzerine sütlü karışımı ve mayalı karışımı ilave edin. Mikser yardımıyla iyice çırpın.
Başka bir derin kapta un, tuz, kabartma tozu ve mahlebi karıştırın. Ortasını açın ve sıvı karışımı buraya boşaltın. İyice yoğurun. Yoğurma kabına biraz zeytinyağı sürün ve hamurun üzerini örtüp 2 saat bekletin.
Bu hamuru beş bezeye ayırın. Sonra her bir bezeyi üçe ayırın. Bu parçaları elinizde yuvarlayarak ince uzun bir hamur elde edin. Sonra bu üç ince uzun hamuru saç örgüsü gibi örün. Örgüleri yağlı kağır serdiğiniz tepsiye yerleştirin.
Çöreğin üzerine sürmek için 1 yumurtayı kasede iyice çırpın ve çöreklerin üzerine sürün.
Daha sonra çöreklerin üzerine susam serpin.
175 derecelik fırında pişirin.
Afiyet olsun…
Bir cevap yazın