Genel olarak hayatta ve bizim için prensip sahibi olmayı önemli yapan pek çok sebep var. İlkeli olmak bugün hala var olsa da geçmiş zamanlar olduğu kadar geçerli, benimsenen ve herkes tarafından saygı duyulan bir erdem olarak görülmüyor. Prensip sahibi olmayı başkalarının etkisi altında olmadığın zamanlarda kendi öz benliğinle davranışların arasındaki ilişkinin tutarlılığı olarak tanımlayabiliriz. Bu kavramın özü zor zamanlar bireyin üstüne baskı kurduğunda bireyin vermek zorunda olduğu kararların, seçimlerinin etik olup olmadığı sorusundan gelir. Hadi biraz prensip sahibi olmanın kendimizi gerçekleştirebilmemiz için neden bu kadar önemli olduğunu anlatan 7 sebebe bakalım:
1- Sizi Daha İyi Bir İnsan Yapar
İlkeli bir insan olmanın en güzel ve en önemli sebeplerinden biri sizi olduğunuzdan daha iyi bir insana dönüştürmesidir. Prensip sahibi olmak, başkaları görmediğinde yaptığımız şeyleri de kapsar. Sizce har zaman doğru kararları verip, yapılması gereken en doğru şeyleri mi yapıyoruz? Bencil miyiz yoksa benliksiz mi? Hepimiz, bireyler olarak kendimizi ilke sahibi olmanın gerekliliğine inandırmalı ve eylemlerimizi ilkelerimiz doğrultusunda göstermeliyiz.
2- İyi Bir Şekilde Bilinmenizi Sağlar
Prensip sahibi olmak kendi bireysel ününüz içinde oldukça önemli bir erdem. Prensiplerini hiş şaşmadan takip eden insanlar bunu gerçek bir motivasyondan ziyade bir avantaj olarak göreceklerdir. Eğer ilkeli bir insansanız, iyi bir üne sahip olmamanız işten bile değil. İlkeleri olan insanlar etiğe de bağlı insanlardır. Bu da sizlerin daha iyi bir ün sahibi olmanızı sağlayacak oldukça önemli değerlerden birisidir.
3- Unutulmak Üzere Olan Bir Erdem
İlke sahibi olmak günümüzde her zamankinden daha çok takdir edilme bir erdem; çünkü rastlanması gittikçe daha da güçleşiyor. Pek çok insan pek çok konuda doğru kararlar vermek için uğraşıyor; fakat bu uğraşları oldukça bencil bir motivasyonun ürünü olarak ortaya çıkıyor. Eğer bir insan yaptığı şeyi yapılması gereken doğru şey olduğuna inandığı için yapıyorsa bir prensipten bahsedebiliriz. Bununla ilgili en güzel şey de bunu her bireyin yapabilecek olması! Prensip sahibi olmak için hiçbir zaman geç sayılmaz.
4- Gerçekte Kim Olduğunuzu Gösterir
Benimsediğiniz ilkeleriniz aslında sizin gerçekte kim olduğunuzu, nasıl bir karaktere sahip olduğunuzu, diğer insanlara ve olaylara karşı takındığınız tavırları gösterir. Siz tek bir söz dahi söylemeden sizinle ilgili pek çok şeyi açığa verir. Dürüst, etiğe uygun davranışlar insanlar tarafından her zaman takdir edilir. Sonuç olarak, hepimiz iyi değerlere sahip olmak isteriz ve bu iyi değerlere sahip kişileri takdir etmeyi de bilmeliyiz.
5- İnsanlar Tarafından Takdir Edilebilirsiniz
Prensip sahibi, dürüst ve güvenilir olmak her zaman takdir edilen davranışlar olmuştur. Eğer dürüst, ilke sahibi bir insansanız, bu özelliğinizin diğer insanlar tarafında kolayca unutulamayacak bir özellik olduğunu unutmamalısınız. İnsanlar sizin hakkınızda hayranlık duyacaklardır. Kim kendisine hayranlık duyulmasından hoşlanmaz ki? Zaten hepimizin coşkulu bir şekilde arzuladığı da bu değil mi?
6- Tüm Hayatınız Boyunca Faydasını Görebilirsiniz
Belirli ilkeler doğrultusunda yaşamanın pek çok yararı var aslına bakılırsa. Bu yaşam tarzınız size bir ömür boyunca avantaj sağlayacaktır. En basitinden örnek vermek gerekirse, hep ilkeleri olan, dürüst, güvenilir, etik değerlere saygılı bir insan olarak tanınacaksınız. Sizlerin daha iyi bir kariyere ulaşmanıza yardımcı olabilir dahası iyi ve huzurlu bir yuva kurmanızı da sağlayabilir!
7- Yaşamak İçin Doğru Bir Yol
Prensiplerle yönetilen bir yaşamdan ideal bir yaşam olarak bahsetmek yanlış olmaz. Umarım, hayatım boyunca dürüst ve ilkelerime bağlı bir şekilde yaşayabilirim. Bu kendim için yapmak istediğim bir seçim ve benim için çok önemli değişikliklere imkan sağlayacağının farkındayım. Kendinize böyle bir yaşam tarzı seçtiğinizde kendiniz hakkında çok daha iyi hissediyor, kendinize duyduğunuz inanç ve saygının artmasını sağlıyorsunuz. Başkalarına olması gerektiği gibi davrandığınızı ve bunun da iyi bir şey olduğunun bilincinde olmanın zevkiyse paha biçilemez!
Bir cevap yazın