Psoas kası ( bel kası ) diye de adlandırılmaktadır. Karnın arka duvarında bulunana iki kasa verilen addır. Biri büyük majör psoas, diğeri ise küçük minör psoas kasıdır. Majör büyük psoas uzun ve iğ şeklindedir.
Minör küçük psoas her zaman olmayan bu kas 12. Sırt ile 1. Bel omurlarından doğarak çatı kemiğinin üst kısmına yapışır.
Majör psoas: 12. Sırt omur gövdesi ile ilk dört bel omuru gövdelerinin dış bölgelerinin altından başlayarak aşağıya ve dışa doğru ilerleyen kaslardır. Böğür kası ile birleşerek iliyopsoas kasını oluştururlar. Ayrıca uyluk kemiği altındaki çıkıntıya yapışır. Majör psoas kalçaya öne bükülme hareketini gerçekleştirir. Hatta kalçanın uyluğun vücut orta çizgi kısmına doğru yakınlaşmasını ve dışa döndürmesinde görev alır.
http://photopin.com/download/aHR0cHM6Ly9mYXJtNC5zdGF0aWNmbGlja3IuY29tLzM0MDAvNDU3MzM3OTI4%0AN185YmM3NTQ5MGNlLmpwZw==%0A?photo_id=4573379287&search_term=psoas
Psoas kasımız yapılan çalışmalarda psikolojimize ve fiziksel sağlımıza direk etki halindedir. Eğer yaşantımızda gereği kadar dinlenemezsek ve yeteri derecede esnemediğimizde psoas kasımız gerilmelere başlar. Psoas kasımız vücudumuzda ki en önemli kaslarımızdan biridir aslında. Psoas kasının diğer bir adı da ruh kasıdır. Psoas ruh kasımız çok etkili bir kastır. Yeteri kadar esnediği ve uzadığı zaman rahatlarız. Poas kasımız yani ruh kasımız gerildiğinde hemen endişe ve korkuya kapılırız. Bu durumda yaşam kalitemizde düşmeler yaşarız. Çünkü psoas kası hareket kabiliyeti ve esneklik arasındaki bağı kurmaya yardımcı olur. Bu sebeple psoas kasımız fiziksel ve ruhsal sağlımız açısından çok önemlidir.
Psoas kasımız rahatlatmamız için günde 3 – 5 dakikamızı ayırmamız egzersizlerimizi yapmamız yeterli olacaktır. Psoas kasımız nerdeyse doğduğumuz andan itibaren kasılmış bir şekilde durular. Dar giysiler, duruş bozuklukları, araç koltukları, sandalyeler ve giydiğimiz yanlış ayakkabılar da psoas kasının gerginleşmesini iyice artırıyor. Küçük yaşlarda ki çocuklarımızın özellikle duruşlarına dikkat edelim. Poas üzerindek i kasların gerginleşmesiyle hayatımız ı zorlaştıran kalça , srt , diz ağrıları meydana geliyor. Ayrıca düzensiz solunum yapma ve sindirim bozuklarına da yol açabiliyor. Kronikleşmeye başladığı zaman işimiz daha da zorlaşıyor. Bu durum gerginleşmemize ve korkulara kapılmamıza yol açıyor. Fiziksel hareketlerimizde kısıtlamalar meydana getiriyor. Poas kasımıza mümkün olduğu kadar esnetmeliyiz. Bunun için yogadan destek alabiliriz. Yoga sayesinde psoas kasımız rahatlıkla esneyecektir. Ruhsal açıdan da kendimizi daha rahat hissetmemize neden olacaktır. Böylece enerjimiz daha yüksek ve yaşamımız daha kaliteli olur.
http://photopin.com/download/aHR0cHM6Ly9mYXJtNS5zdGF0aWNmbGlja3IuY29tLzQxNDAvNDg5NDk2NzU5%0AN183Y2Q3YTU0M2IwLmpwZw==%0A?photo_id=4894967597&search_term=psoas
Psoas Kası Apsesi
Yaşamımız da psoas kası apsesiyle de karşı karşıya kalabiliriz. Psoa s apsesi aslında çok sıklıkla rastlanmayan ve tanısı çok zor ve geç konulan bir rahatsızlıktır. Psoas apsesi daha çok çocuklarda ve gençlerde görülür. Yaşlılarda nadir olarak rastlanır.
Poas kasının esnemesi sizi hayata bağlar ve enerjinizi de yüksek tutar. Hareketlerimiz daha özgür kalır. İnsan ilişkilerimiz normale döner. Depresyondan endişelerden ruhsal çöküntülerden ve korkularımızdan kurtulmuş oluruz.
Bir cevap yazın