Saçlarımızı yıkarken temizlemesi için kullandığımız maddeye şampuan diyoruz. Peki bu şampuanlar gerçekten saçlarımızı temizliyor mu? Temizlerken başka ne etkiler yaratıyor? Pek çoğumuz biliyoruz ki doğada var olmayan veya doğanın etkisi olmayan hiç bir şey doğal değil ve bu durumda sağlıklı da değil. Şampuanlarda aynı şekilde içlerinde bir sürü kimyasallar barındırıyor ancak el mahkum bir şekilde kullanıyoruz. Çünkü saçlarımız artık sürekli yıkanmaya alıştı ve daha çabuk kirleniyor. Hava şartları, yediklerimiz, içtiklerimiz ve diğer pek çok şey saç yapımız üzerinde etkili. Kimyasal şampuanlar sayesinde yıllar öncesindeki gibi gür saçlı bay veya bayanlara rastlamak neredeyse imkansız. Bu kimyasal etkiler tüm insanlığı tehtit ediyor ve bu tehdidin ilk belirtileri de bizi giderek çirkinleştirmesi oluyor. İşte merak edenler için şampuanın içindeki 4 tehlike.
1- Paraben
Eğer dikkat ederseniz neredeyse tüm kozmetik ürünler içerisinde paraben bulunmakta. En kaliteli markadan en ucuzuna kadar tüm ürünler bu maddeyi barındırıyor. Paraben bakteri öldürücü bir madde olarak bilinse de insan vücudunda östrojen hormonunu taklit ediyor ve göğüs kanseri riski artırıyor. İyi bir araştırma yaparak parabensiz bir ürün temin etmeniz saçlarınız ve sağlığınız açısından oldukça iyi olacaktır.
2- Silikon
Sık sık kullandığımız saç şampuanlarının içerisinde bulunmaması gereken maddedir. Silikon saç tellerini sararak parlak ve hacimli bir görünüm sağlar. Ancak bunun yanında saça hava aldırmaz ve bu durumda saç nemini kaybeder. Bir süre sonra saçın nem dengesi bozulur ve bu da sizin saçınızda görmek istemediğiniz durumlar meydana getirebilir.
3- Petrol Türevleri
Kulağa ne kadar garip gelse de kullandığımız pek çok kozmetik ürününün içerisinde petrol türevleri bulunmaktadır ve bu maddeler ağır metaller içerir. Kanser riski artıran bu madde her gün kullandığımız şampuanlar sayesinde cildimize işler ve sağlığımızı tehlikeye atar.
4- Sülfat
Sülfat doğal olmayan gliserin anlamına gelir. Normalde şampuanlarda nemlendirici olarak kullanılan gliserin bazen doğal olmayabiliyor. Bu durumda saç yapısı zamanla zarar görerek yağlanma,kepek gibi sorunlar üretiyor.