Kilo aldığınızı düşünüyorsanız bunun birçok nedeni olabilir? Bu nedenlerden birkaçı ise şunlar..
1-Televizyon seyretmek
Televizyon seyrederken çok hareketsiz kalıyoruz ve kalp atışımız, kan basıncımız ve metabolizmamız yavaşlıyor. Bu ise fazla kalori ve fazla kilo demek. Yapılan bir araştırmaya göre, televizyon karşısında 2 saat geçirenler, yarım saat geçirenlerden daha fazla şişmanlığa meyilli. Yani televizyon başında ne kadar çok zaman geçirirseniz o kadar çok kilo alırsınız demek oluyor bu.
2-Kredi Kartları
Yapılan çeşitli araştırmalara göre, kredi kartıyla yemek alan insanlar, nakit parayla yemek alanlara göre yüzde otuz oranında daha çok para harcıyor. Bu da ortalama bir kadın için bir yılda ekstradan 18,000 kalori demek. Bu nedenle asla kredi kartını beslenme ihtiyaçlarımızı gidermek için kullanmıyoruz.
3-Rahatsız Kıyafetler
Araştırmalara göre, rahat kıyafetler, fiziksel aktivite oranını arttırıyor. Örneğin kot giyilen günlerde, insanlar fazla adım atarak ortalama 25 kalori fazla yakıyor. Her gün kot giymekse, yılda 6,250 kalori yakımına sebep oluyor. Yani içinde kendimizi rahat hissetmediğimiz kıyafetleri tercih etmemeliyiz ki bu yıllık ortalama 6,250 kaloriyi verebilelim.
4-Hızlı yemek yemek
Beynimize tokluk hissi daha geç ulaşıyor. Yani tokluk hissini yemek yemeye başlamamızdan 15-20 dk sonra hissetmeye başlıyoruz. Hızlı yemek yediğimiz takdirde, tokluk hissedene kadar çok fazla kalori alıyoruz. Bu da yüksek kan basıncı, obezite ve yüksek kolesterole neden oluyor. Bu nedenle de hızlı yemek yemek yerine daha yavaş ve lokmalarımızı daha çok çiğneyerek yemek yemeliyiz.
5-Egzersize vakit ayırmamak
Zamanınızı her şeye ayırırız da şu egzersize pek ayıramayız çünkü genelde televizyon karşısında uyuyakalmaktan egzersiz yapmaya vaktimiz kalmıyor maalesef! Tek yapmamız gereken fazla değil günde yarım saat ezersiz yapmak veya tempolu koşmak.
6-Çalışırken atıştırmak
Özellikle bilgisayar başındayken, kitap okurken, araba kullanırken, televizyon seyrederken ya da alışveriş yaparken atıştırıyorsanız, kilo alma riskiniz fazla demektir çünkü bu tür atıştırmalar zamanla alışkanlık yapıyor. Bu alışkanlıklar da tabi ki kilo yapıyor.
7-Duygularla başa çıkabilmek için yemek
Moralimiz bozukken açlık hissetmediğimiz halde kendimizi yalnız hissettiğimiz ya da sinirli olduğumuz için haddinden fazla yemek yeriz genellikle. Aslında öfkeyle kalkıp zararla otururuz yani. Bu nedenle özellikle moralimizin düşük olduğu zamanlarda yediklerimize dikkat etmeli ve fazla yememeliyiz.
8-Arkadaşlarınız sizi şişmanlatabilir!
Son zamanlarda çok kilo aldım diyorsanız kimlerle vakit geçirdiğinize bir göz atın çünkü obezite bulaşıcıdır. Daha az yiyen ve sağlıklı beslenen arkadaşlarınızda daha çok vakit geçirmenizde fayda var.
9-Uyku Azlığı
Eğer uykunuzu tam alamıyorsanız bu bile kilo almanız için geçerli bir sebep olabilir çünkü uyku eksikliği, “ghrelin” (iştah açıcı bir hormon) salgılamayı sağlayarak obezite riskinizi arttırabilir. Geceleri kaliteli bir uyku geçirmek son derece önemlidir. Bu nedenle çıplak uyuyabilirsiniz mesela.
10-Kaçırılan Öğünler
Araştırmalara göre, kahvaltı eden insanların aşırı kilolu olma riski diğerlerine göre daha düşük. Çünkü aç kalmak ve gün ortasında veya sonunda aniden ve fazla yemek yemek kilo aldırmaktadır.
Bir cevap yazın