Sivilceler sadece ergenlik dönemi sorunu değildir. Ama ergenlik döneminde her zaman daha fazla görülür. Sivilceli olan kişilerin ciltlerinde bulunan yağ salınımları oldukça fazladır. Bundan dolayı da belli bir süre sonra yağ kanallarında tıkanmalar başlar. Bu bölgenin derisinde var olan, dışarıdan almış olduğumuz mikroplar yağ kanallarının etrafında üreme başlar. Bu mikroplar belli bir süre sonrasında o yağları parçalar. Sonrasında ise sivilceler oluşmaktadır.
Bazı Kişilerde Neden Çok Sivilce Çıkar?
Sivilcelerin genetik olup olmadığı hakkında kanıtlanmış olan bir bilgi bulunmaz. Sivilce fazla çıkan ailelerin çocuklarında da sivilceler çıkması söz konusudur. Sivilcenin yiyecekler ile alakalı olmadığına dair belli başlı çalışmalar bulunur. Ama son dönemlerde yapılmış olan çalışmalar sivilcelerin özellikle şu dönemde yani medeniyetin getirmiş olduğu gıdaları tüketen kişilerde daha çok görüldüğü gözlemlenmiştir. Fast food ve şekerli ürünlerin hiç girmediği, yani önceki dönemlerde bitkisel bir şekilde beslenen kişilerde hiçbir şekilde ortaya çıkmadığı gözükmektedir. Yani sivilceyi gıdalar yapmakta ama kötü ve besinsiz olan gıdalar sivilceleri arttırmaktadır. Sivilceler asla ama asla sıkılmamalıdır. Sivilceler de pislik ve kirden oluşmuş olan bir hastalık değildir. Sivilceli olan kişilerin ciltlerin muhakkak yağlanma söz konusu olmaktadır. Bu yağlanmayı ortadan kaldırmak için kişiler yüzlerini sıklıkla yıkar. Ancak yüzün sıklıkla yıkanması yanlış bir adımdır. Yüz yıkama işlemi günde an fazla 2 kez yapılmalıdır. Sivilceli olan ciltlere özel olarak üretilmiş olan sabunlar ve özel üretilmiş olan jellerden yardım almak gerekir. Sivilceli olan ciltler için tonik kullanımı cildi rahatlatmaktadır. Ama bu işlem şart değildir. Cilt için kişilerin kullanacağı ürünler büyük bir önem taşır. Nemlendirici kullanacak olan kişilerim nemlendirici üstünde sivilce yapmaz ve yağsız olması ibaresi olmasına dikkat etmesi gerekir. Makyaj yapımında pudra ve fondöten kullanmak cilde zarar verir. İllaki pudra ve fondöten kullanımı yapılacak ise yağ içermez ve sivilce yapmaz ibaresinin bulunan ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Cilt temizliği tedavide oldukça önemlidir. Ama bu tek başına kesinlikle yeterli değildir. Bunun yanında belli başlı ilaçlarında kullanılması gerekir.
Stresten Kaynaklı Sivilce Oluşur mu?
Günümüz iş hayatında ve yaşamında stres büyük önem taşımaya başlamıştır. Maddi ve manevi açıdan sıkıntıda olan birçok kişi stresli bir yaşam sürdürür. Sivilce de stres ile artabilen bir hastalıktır. Çünkü stres esnasında kişilerin vücudunda belli başlı hormonlar salgı yapar. Salgı yapan bu hormonlar genelde yağ kanallarında bulunan yağ üretimini arttırmaktadır. Yağ üretiminin artımı ile sivilce artışı da gözlemlenir. Sivilcelerin kesinlikle sıkılmaması gerekir. Çünkü sivilce sıkımında sivilcenin dibe doğru itilerek, sivilcenin patlamasına yol açılır. Sivilcede bulunan iltihabın çevre dokularına yayılmasına sebep olur. Böylelikle uzun vadede iz meydana gelir. Bu izler anca dermatologlar tarafından temizlenebilir.
Bir cevap yazın