İş yerinde ki herkesin sizden nefret ettiği hissine hiç kapıldınız mı? Herkes patronlarından nefret eder, değil mi? Bence değil. İşinizi düzgün yaparsanız, iş arkadaşlarınız yanınızda kendilerini rahat hissederlerse sorun yok demektir. Peki, neyi yanlış yapıyorsunuz? Sizi kötü bir patron yapan kötü alışkanlıklara bir göz atın.
Görsel: Michael Dewan-Herrick
1- Düzgün İletişim Kurmuyorsunuz
Altınızda çalışanların zihinlerini okuyamazsınız. O zaman onların sizin zihninizi okumasını neden bekliyorsunuz? Arada iletişim kopukluğu olunca herkes telaşlanır. İsteklerinizi net bir şekilde belirtmedikten sonra onlara kızıp, ortamı negatifleştirmenin bir anlamı yok. Daha iyi iletişi için birkaç tüyo.
a) İletişim için zaman ayırın: Günde en az 15 dakikanızı çalışanlarınızla iletişim ve bilgilendirme için ayırın. Onlarla tartışın ve konuşun.
b) İyi işi takdir edin: Çalışanlarınıza yalnız negatif sinyaller yollarsanız sizi önemsememeye başlayacaklardır. Onlara takdirinizi belli edin ve pozitif enerji verin.
c) İnsanların mesajınızı anladığına emin olun: Arkadaşlarınızla konuşmadan önce konuşacaklarınızı düşünün ve istediklerinizi net bir şekilde belirtiyor musunuz emin olun. Sorulara açık olun.
d) Çalışanlarınızı dinleyin: İletişim sadece sizin isteklerinizden oluşmasın. Çalışanların dediklerini dinleyin, ciddiye alın ve buna göre hareket edin.
2- Hazır Olmadan İnsanları Yükseltmeyin
İnsanları daha iyi görevlere yükseltmek çok iyi olsa da, onlar daha hazır değilken bunu yaparsanız ekibinizi dağıtırsınız. Bu işini tam yapamayan, stresli ve diğer çalışanlara yeterince yardımcı olamayan kişiler doğurur. İnsanları yükseltmeden önce yeteneklerini test edin. Bir çalışana günübirlik sizin yerinize geçmesini söyleyip neleri yapabildiğini gözlemleyebilirsiniz. Kimi seçimleri onların yapmasına izin verin, sonuçlarını görün. Bu şeylerin bir kısmını bile yapamayan biri kesinlikle daha yüksek bir pozisyona hazır değildir.
3- İşinizle Çok Gururlanıyorsunuz
Güçlü bir pozisyonda olmak harika bir his olsa da kimi zaman insanların sizden soğumasına sebep verebilir. Eğer etrafta diklenerek, kralmışçasına yürüyorsanız, insanlara tepeden bakıyorsanız çalışanlar büyük ihtimalle kahvenize tüküreceklerdir. Onlardan yüksek bir pozisyonda olmanız, onlardan iyisiniz demek değildir! Çalışanlarınıza işlerinin en az sizin ki kadar önemli olduğunu hissettirin. Onları takdir edin, yemek salonu gibi ortak paylaşım alanları yapın.
4-Hedefinizi Yeterince Paylaşmıyorsunuz
Final projesinin nasıl olacağını kafanızda harika bir şekilde şekillendirmiş olabilirsiniz ama dediğim gibi, çalışanlar zihninizi okuyamaz! Onlardan ne beklediğinizi söylemezseniz, nasıl size bunu sunabilirler? ‘İş başına!’ demek yerine, projenin A’dan Z’ye tüm detaylarını anlatmalısınız.
5-Herşeyi Bildiğinizi Düşünmeyin
Çokbilmişlik yapmanız çalışanlarınızın canını sıkacaktır. Eğer her şeyi biliyorum edasıyla dolaşırsanız çalışanlar onları rencide edeceğiniz korkusuyla size fikirlerini söyleyemeyeceklerdir. Açık görüşlü olun ve çalışanların kendi görüşlerini dile getirmesine izin verin. Sizin bilmediğiniz şeyleri bilebileceklerini kabullenerek birçok şey öğrenebileceğinizi kabul edin.
6-Çalışanlarınıza Özgürlük Verin
Kimi patronlar öyle katı kurallar koyarlar ki çalışanlar kendilerini askerde sanırlar. Çalışanlarınıza sert olmaktan vazgeçin ve onlara düzgün davranın. Araştırmalar gösteriyor ki daha özgür çalışanlar daha mutlu, sağlıklı ve üretken oluyorlar. Çalışanlara özgürlük verebileceğiniz bazı alanları belirteyim:
a)9-5 çalışma saatini bırakın, çalışanlara kendi programlarını oluşturma özgürlüğü verin.
b)Öğle yemeği için belli bir süre belirleyin ama hangi saatte yiyeceklerine çalışanlar karar versinler.
c)Çalışma sırasında çalışanların müzik dinlemesine izin verin; bu onları rahatlatacaktır.
d) İşçilerinize bir gün evde çalışma hakkı verin.
e)Çalışanlar telefonlarıyla uğraşırken kızmayın. Kısa internet veya mesaj araları onları daha üretken yapabilir.
7) Rekabet Oluşturuyorsunuz
Ufak rekabetler çalışanları motive etmek için iyi olabilir ancak farklı grupları sürekli birbirlerine karşı kışkırtırsanız bu savaşa yol açacaktır. Ortam negatifleşecektir. Kişileri kendisi üstünden motive edin, başkalarıyla kıyaslamayın.
8-Tüm İşi Kendinize Bağlıyorsunuz
Daha önce bir proje sonunda ‘Sağ olun, bu proje için gerçekten çok çalıştım’ dediniz mi? Bu işi yalnız yapmadığınızı hatırlayın. Tüm işi kendiniz yapmış gibi gösterirseniz, insanlar sizinle çalışmak istemeyeceklerdir. Kimin ne iş yaptığını belirterek konuşmaya dikkat edin.
İyi bir patron olmak zordur. Bu kötü alışkanlıklardan vazgeçerseniz, gerçekten iyi bir patron olabilirsiniz.
Bir cevap yazın