Sünnet, erkeklerin üreme organlarının en uç kısmından bulunan ve örten derinin steril şartlarda ve usulüne uygun bir biçimde cerrahi işlem yardımı ile çıkarılması işlemidir. Aileler açısından ise sünnet, tamamen bir gurur kaynağıdır. Sünnet işlemi, toplumumuzda erkekliğe atılan ilk adımdır. Bundan kaynaklı olarak en çok merak edilen ve sorulan sorular içinde sünnetin yaşı yer alır. Uzmanlar sünnetin çocukların gelişiminde önemli bir yer tuttuğunu söylemektedir. Özellikle de belli yaş aralıklarında sünnet yapılması çocukların zihinsel gelişimleri açısından oldukça önemli bir yeri bulunur. Tıbbı zorunluluklar dışında sünnet isteğe bağlı bir şekilde önerilen yaşlarda yapılır. Bu dönemler 6 ay, 15 ay, 2 ila 4 yaş ve 7 ila 10 yaş aralığıdır.
sünnet İşlemi için 4 İle 6 Yaş Aralığından Kaçınmalısınız
Bu dönemler arasında tıbbi bir zorunluluk bulunmuyor ise sünnet işleminin yapılmaması uzmanlarla tarafından tavsiye edilmektedir. 4 ila 6 yaş aralığından erkek çocuklar cinsel ve ruhsal gelişim açısından kritik bir dönemde yer alırlar. Bu döneme penis ile alakalı olarak falik dönem adı verilir. Bu süreçte erkek çocuklar cinsel kimliklerini oturtturmaya çaba gösterirler. Annelerine duymuş oldukları yakınlık sebebi ile babalarından tepki görebilecekleri endişesi içine düşerler. Bu süreçte penisleri ile alakalı olarak geçirecekleri her türlü işlem, çocuklar açısından erkeklik organlarının kesilmesi ve babaları tarafından cezalandırmak olarak nitelendirilmektedir. Bu süreçte travmatize edilemeyen erkek çocukların sonrasında annelerine olan bağımlılıkları en aza iner. Babaları ile özleşerek kendilerinin cinsel kimlikleri ile alakalı olarak karar verirler. Erkek çocukların zarar görmeden ve incitilmeden cinsel ve ruhsal gelişimlerini en doğru şekilde tamamlayabilmesi adına tıbbi açıdan bir zorunluluk bulunmadıkça 4 ila 6 yaş aralığında sünnet olmaması gerekmektedir.
Sünnet İşlemi Evde Değil Ameliyathanede Yapılmalıdır?
Sünnet gerçekten önemli bir cerrahi işlemdir. Bundan kaynaklı olarak da lokal anestezi altında yapılması gerekir. lokal anestezi ile yapılacak olan sünnet işleminde erkek çocuğun acı duymaması ise mümkün değildir. Bu süreçte çocuklar yoğun bir şekilde korku ve endişe yaşamaktadır. Çocukların tepkilerinde ve endişelerinden etkilenmiş olan cerrahlar ve ekipleri acele ederek sünnet işlemini yapmak istemesinden kaynaklı olarak hata risklerini en üst seviyeye çıkartmaktadır. Sünnet işlemini yapacak olan cerrahın seçilmesi sünnet sürecinde dikkat edilmeyen, en son hatırlanan ve en az önemsenen kısımdan bir tanesidir.
Cerrahi Uygulama İşlemi
Sünnet işlemi cerrahi bir işlem olduğundan dolayı kesinlikle ameliyathane ortamında yapılması gerekir. Ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında yapılması en sağlıklı olanıdır. Sünnet, inmemiş testis ve fıtık ameliyatlarından daha kolay bir işlemdir. Hatalı bir şekilde yapıldığında sebep olabilecekleri olumsuzluklar erkek çocuklarının hayatlarını etkiler. Bilimsel açıdan araştırmalar sonucunda sünnetin tıbbi açıdan yaraları bulunur. Bu yararlar içinde;
Penis ucu temizle işleminin düzenli ve sürekli olarak sağlanması, tekrarı olan penis ucu iltihabının önlenmesi, yeni doğan bebeklerde yapılır ise daha nadir idrar yolu iltihabının yaşanması, cinsel yol ile bulaşabilen rahatsızlıkların en aza indirgenmesi, pensi başı kanserinin önüne geçilmesi yer almaktadır.
Sakıncalar ve Komplikasyonlar
Sünnet işlemi esnasında serinin fazla bir şekilde kesilmesi, kanama, şekil ile alakalı bozukluklar, idrar yollarının zarar görmesi tarzında kalıcı olan enfeksiyonlar ve sakatlıkları karşılaşılabilecek olan sıkıntılar içinde yer alır. Konusunda deneyimli olan kişilere yaptırılması ve oluşabilecek olan komplikasyonlar en aza indirgenmelidir.
Sünnet İşlemi Sonrasında Bakım
Gelişen teknoloji sayesinde kullanılan plastibell yöntemi sayesinde sünnet sonrasında herhangi bir bakım ve pansuman gerekmemektedir. Sünnet sonrasındaki ilk yirmi dört saat boyunca ağrı kesici ve üç gün boyunca var olan yaraya antibiyotikli krem kullanılması gerekir. Sünnet işleminin sonrasında ertesi gün banyo yapılabilmektedir. İşleme bağlı olaraktan hafif pembesilik ve şişlikler gözlemlenebilir. Cerrahi işlemin iyileşmesi birkaç günü bulmak ile beraber, görüntü anlamında iyileşme üç haftayı bulur.
Bir cevap yazın