Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan ve şifa deposu diyebileceğimiz kemik suyu çorbası, zahmetli görünen ancak lezzeti için tüm uğraşlara değen bir çorbadır. Eski zamanlardan beri saraylarda dahi yapımına yer verilmesinin yanında günümüze kadar etkisini sürdürebilmiştir. Kemiklerin haşlanmasıyla ve terbiyenin birleşimiyle ortaya çıkan uyum, sofralarınıza lezzet katacaktır. Gündelik akşam yemeklerine ve davet yemeklerine uyum sağlayan çorba tarifimiz, ana yemeklerle birleştiğinde uyumlu bir menü ortaya çıkarıyor. Şimdi sizlerle şifa kaynağı ve özellikle bağışıklık sistemine etkileri saymakla bitmeyen terbiyeli kemik suyu çorbası tarifini paylaşalım.
Not: Ortalama 1 kase terbiyeli kemik suyu çorbası, 85-90 kaloriye sahiptir ve bu tarifteki malzeme oranı 5-6 kişilik olarak verilmiştir.
Terbiyeli Kemik Suyu Çorbası Püf Noktaları
- Yaptığınız terbiyeyi çorbayla birleştirmeden önce kesilmesini engellemek için et suyundan 1-2 kaşık alarak terbiyenizi ılık bir hale getirmelisiniz.
- Terbiyenizi yaparken kaymaksız yoğurt kullanmaya özen gösterin. Bu hem kesilmemesi hem de pürüzsüz bir kıvama gelebilmesi için önemlidir.
- Hazırladığınız terbiyeyi tencereye hızlıca dökmemeli, yavaş yavaş karıştırarak ilave etmelisiniz. Bu sayede terbiyeyle çorba suyunun birleşmesi daha kolay olacaktır.
- Çorbaya ekleyeceğiniz etleri orta-küçük boyda kesmeye dikkat edin. Etler bir süre sonra suyu çekerek şişecekleri için büyük keserseniz içerken rahatsızlık verebilir.
- Çorbayı kaynatırken daha iyi kıvam alması için 2 yemek kaşığı tel ya da arpa şehriye ekleyebilirsiniz.
- Genel olarak sarımsak konmaz. Ancak et kokusu sizi ya da misafirlerinizi rahatsız edecekse 1 diş sarımsak ekleyebilirsiniz.
- Kemik suyunu kaynatırken esas aşama, uzun süreli ve kısık ateşte, yavaş yavaş pişirmektir. Yüksek ateşte pişirilmesi özlüğünün ve kıvamının azalmasına neden olur.
Terbiyeli Kemik Suyu Çorbası Malzemeleri:
- 5-6 adet kemik
- 7 su bardağı su
- Tuz
- Haşlanmış et
Kemik Suyu Çorba Terbiyesi için;
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 adet limon veya 2 yemek kaşığı hazır limon suyu
Kemik Suyu Çorba Üzeri için;
- Tereyağı
- Nane
- Pulbiber
Terbiyeli Kemik Suyu Çorbası Nasıl Yapılır?
- İyice yıkadığımız kemikleri düdüklü tencerenin içerisine alalım.
- Kemiklerin üzerini geçecek şekilde su ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım ve orta ateşte kaynamaya bırakalım. (Kaynamaya başlayınca taşmaması için kapağı hafif aralık bırakın.)
- Kaynamaya başladıktan sonra 30 dakika daha kısık ateşte pişirmeye devam edelim.
- Pişirdiğimiz kemikleri altına tel süzgeç koyarak bir kabın içine aktaralım ve suyunun süzülmesini sağlayalım.
- Terbiyesini hazırlamak üzere başka bir kapta yoğurt, yumurta sarısı, un ve limon suyunu mikser ya da el çırpıcısı yardımıyla çırparak homojen hale getirelim.
- Diğer kapta süzülen kemik suyumuzdan 1-2 kepçe alarak terbiyeye ekleyelim ve iyice karıştıralım.
- Hazır olan terbiyemizi yavaş yavaş karıştırarak çorbanın suyuna ilave edelim ve 15 dakika kadar kısık ateşte kaynamaya bırakalım.
- Süzmeye bıraktığımız kemiklerin üzerindeki etleri didikleyelim ve küçük parçalara ayıralım.
- Göz kararı tuzu, hazırladığımız etlerle birlikte çorbamıza ekleyelim ve iyice harmanlanmaları için karıştırmaya devam edelim.
- 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım.
- Çorbamızı servis ederken tereyağında kızarttığımız nane ve pul biber karışımından 1-2 kaşık gezdirerek sunuma hazır hale getirelim.
- Eğer artan kemik suyunuz varsa bu suyu dondurarak saklayabilir, bir sonraki yemek veya çorbalar için kullanabilirsiniz. Bunu yaparken plastik kap yerine cam kap kullanmak daha sağlıklı olacaktır ve kemik suyunun kısa sürede bozulmasını önleyecektir.
Not: Gördüğünüz üzere terbiyeli kemik suyu çorba yapımı, düşünüldüğü kadar zor değil. Servis esnasında yağ kızartmanız zorunlu değil tercihtir. İsterseniz kullanmayabilirsiniz. Faydaları bitmek bilmeyen ve soframıza tat katacak çorbamız hazır. Şimdiden afiyet olsun.
Alternatif Tarifler: Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi, Kelle Paça Çorbası
Bir cevap yazın