Hepimiz hayatta sıkıntılı dönemler yaşayabiliyoruz. Böyle zamanlarda gereksiz para harcadığımız günlere üzülüyor ve kendimizi sorguluyoruz. Zor zamanlar yaşamak ileriki günlerde para sorunumuz olmasa da daha dikkatli harcama yapmamızı sağlamaya ve tutumlu olmamıza sebep oluyor. Tutumlu olmak aslında yapılması gereken en doğru şey ancak bazen çizmeyi aşıyor ve altından kalkamayacağımız harcamalar, savurganlıklar yapabiliyoruz. Bu hareketleri önlemek ve paramızın değerini bilmek, faydalı bir alanda kullanmak için tutumlu olmak şart. Ancak alışık olmayan biri için bu gerçekten zor bir görev. Her yazımda olduğu gibi bu yazımda da kendi deneyimlerimden yola çıkarak aklıma gelenleri sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Tutumlu olmak gerçekten özenilecek bir şeydir. Ve ben her zaman özendim. Hiç bir zaman para biriktiremedim ve hep gereksiz şeyler aldım. Pişman oldum ama tekrar yaptım. Yeni yeni bu kötü huyumun önüne geçiyorum ve sizlere bu alışkanlığı, tutumlu olma alışkanlığını edinmeniz için bir kaç öneride bulunmak istiyorum.
1- Ödül Yöntemi
Ara sıra şık mekanlara gidip eğlenmek isteyebilirsiniz. Ancak bu sizin için bir alışkanlık değil kaçamak olmalı. Her gün belirli bir mekana gitmek, her seferinde pahalı şeyler yiyip içerek zaman geçirmek bir süre sonra bağımlılık yapacak ve ne olursa olsun bu alışkanlığınızı devam ettirmek isteyeceksiniz. Okulunuzun, iş yerinizin hemen yanında böyle bir mekan olabilir. Siz her okul ve iş çıkışı o mekana gitme gereği duyarsanız yine gereksiz para harcayacaksınız demektir. Bu tür etkinlikleri özel günlerde, haftada bir kez veya kendinizi ödüllendirdiğiniz günlerde yapmaya çalışın. Bunun yerine evde aynı tadı verebilecek bir faaliyet geliştirin.
2- Kıyafet
Hiç bir zaman giyecek bir şeyiniz yok değil mi?Benim de öyle… Ama zamanla öğrendim ki ne kadar alırsam alayım yine yetmiyorlar. Aslında kimsenin buna dikkat ettiği de yok. Biz yeşil kabanımızın altına haki yeşili bir bot ararken dünyada çok ciddi şeyler oluyor. Yıllar geçiyor ve biz hala siyah kabanımızın altına siyah topuklu bot arıyor oluyoruz. Aslında demek istediğim çok açık. Dünya bizim botumuzun ve çantamızın etrafında dönmüyor. O bot haki de olsa mor da olsa yalnızca bir bot. 10 çeşit değil 2 çeşit de olsa aynı işi görüyor ve aslına bakarsanız kendimizden başka kimse önemsemiyor.
3-Moda
Herkes son çıkan telefona, bilgisayara sahip olmak istiyor. Aslında herhangi bir sebebi yok. Sadece herkes istiyor diye bizde istiyoruz. Oysa 10 yıl öncesine kadar bir telefonumuz bile yoktu. Mutlu muyduk? Daha mutluyduk. O zamanlar babası bisiklet almıyor diye üzülen çocuklar vardı. Bir gün elbet alınırdı. Oysa şimdi iki bin liralık telefon alınmıyor diye üzülen evlatlar var. Eminiz ki her aile için kolay değil. Ve biliyoruz ki alındığında hiç bir yararı olmayacak zararından başka. Bir şey alırken bu kadar gerekli mi? diye düşünmek lazım. Elimdekiyle idare edemez miyim? sorusunu sormak lazım.
4- Olmayanları Düşünmek
Yeni bir şey alacak olduğumuzda bu kadar gerekli mi? diye sormamız gerekir demiştik. Karnımız acıktığında 25 liralık öğle yemeği yerken 1,5 lirayla okul yemekhanesinde yemek yiyen sınıf arkadaşlarını ve hiç yemek yiyemeyen kişileri düşünmek gerekir. Böyle zamanlarda paramızın değerini bilerek daha yararlı işler yapabilir. Aynı parayla bir arkadaşımıza da yemek ısmarlayabiliriz. Birine hediye alabilir ve onu mutlu edebiliriz.
5- Hedef Koymak
Eğer çok istediğimiz bir şey varsa kendimize bir hedef koyarak o şeye ulaşmaya çalışabiliriz. Para biriktirmek için vazgeçilmeyecek bir motivasyon ürünü para biriktirme alışkanlığı kazanmanızı sağlayabilir.
Bir cevap yazın