Kurban bayramı yaklaşıyor. Sizlerle kurban kesiminde dikkat etmeniz gerekenleri bir hatırlatalım istedik.
KİMLER KURBAN KESMELİDİR?
Hali ve vakti yerinde olan, maddi açıdan sıkıntıları olmayan kişiler kurban kesmelidir. Bunun ölçütü ise; gerekli olan temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra, ailenin veya kendisini zengin kılacak oranda malı mülkü bulunan her kinin kurban kesmesi gerekmektedir. Bu tarz olan mal ve mülkün üstünden, zekâtta olduğu gibi 1 yıl geçmesi gerekmemektedir.
BAYANLAR KURBAN KESEBİLİR Mİ?
Hanifi mezhebine göre bir bayanın parası, altını ve kendi üstüne malı mülkü mevcut ise yukarıda da söylediğimiz gibi kurban kesmesi gerekir. Hatta bayanlar evlerine bakmak ile yükümlü kılınmadığından dolayı da, bayanın temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek olan parayı bulunması da aranmamaktadır. Çünkü bu temel ihtiyaçları ve kadının isteklerini karşılayacak olan erkek vardır. Bundan dolayı da hali ve vakti yerinde olan bir bayan kurbanını keser ya da vekâlet verme aracılığı ile kurbanını kestirebilir.
KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİDİR?
Vacip olan kurban, bayramın 1., 2. Ya da 3. Günü yan, Zihilce ayının 10., 11. Veya 12. Günün kesilmesi gerekmektedir. En iyi ve güzel olan ise kurbanlıkların gündüz vakti kesilmesidir. Kurban bayramında kurbanı daha faziletli kılmak için birinci günü kesmek gerekir. Diğer kesilecek olan kurbanlıklarda ile herhangi bir vakit daraltması ve kısıtlaması söz konusu keskinlikle değildir.
KURBANLIĞA KAÇ KİŞİ ORTAK OLABİLİR?
Büyükbaş olan kurbanlıklarda 1 den 7 ye kadar ortak olma şansı bulunmaktadır. Hayvanın kurban olabilecek yaşta ve özelliklerde olması gerekir. Et kısmının çok ya da az olması ortak sayısını belirlemektedir. Eti az ve küçük olsa bir büyükbaş olan kurbanlıklarda 7 kişiye kadar ortak olma şansı bulunur. Bu kurban ancak 5 kişilik ya da 7 kişilik olur tarzında kullanılan ifadeler kişi başına düşecek olan etin belli miktarlarda olmasını hedeflemek ve anlatmak için kullanılır. Yoksa büyükbaş kurbanlıklarda kurban olabilecek olan özelliklere sahip olması 7 kişi ortak olması anlamına da gelmektedir.
KURBANLIK HAYVAN ÇEŞİTLERİNDE HANGİLERİ ORTAK BULUNARAK KESİLEBİLİR?
Küçükbaş hayvanlarda ancak bir kişi kurbanlık yapabilir. Büyükbaş hayvanlarda ise 7 kişiye kadar ortak olunabilmektedir.
Kurbanın bilen kişiler tarafından hayvana eziyet uygulanmadan ve dini vecibeler doğrultusunda kesilmi gerekir. Kesilmiş olan hayvan ortaklı ise en doğru şekilde pay edilmesi gerekir. Payını alan kişilerin payın bir kısmını fakir ve fukara dağıtası, bir kısmını çoluğuna- çocuğuna ayırması, bir kısmını da çevresinde bulunan kişiler ve akrabaları ile yemesi gerekmektedir. Dinimizde bu şekilde buyurmuştur. Kurbanın kesilmesi ile ve etin belli bir saat dinlendirilmesinden sonra kavurma yapıp çevrenizdekilere yedirmeniz gerekir.
Bir cevap yazın